Moody’s reduce ratingul a 8 bănci braziliene, afectate de criza euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de rating Moody’s a micşorat miercuri ratingul a opt bănci din Brazilia, una dintre economiile în care lumea îşi punea speranţele relansării globale. Decizia agenţiei de rating pune în evidenţă faptul că pieţele emergente sunt tot mai sensibile la criza zonei euro.

Agenţia Moody’s a redus ratingul a opt instituţii financiare cu una până la trei trepte, până la nivelul ratingului suveran al Braziliei, Baa2, potrivit Financial Times. Din cauza performanţei financiare slabe din sectorul auto, banca braziliană Votorantium a fost retrogradată sub nivelul de rating al ţării. 

Chiar dacă sistemul bancar din Brazilia este unul dintre cele mai puternice din lume, care a trecut cu succes zeci de ani de crize interne, unii dintre finanţatorii ţării au fost foarte afectaţi.

Află pe Forbes.ro care este situaţia finanţării bancare în Europa

Băncile mici s-au confruntat cu o criză acută de lichidităţi şi cu o creştere rapidă a creditelor neperformante ca urmare a unei economii tot mai slăbite.

Nici băncile mari nu au dus-o mai bine, deoarece reducerea ritmului de expansiune a creditării şi a reducerii spaţiului de manevră pentru majorarea dobânzilor la creditele acordate, au condus la scăderea semnificativă a nivelului raportului dintre venituri şi active – unul dintre indicatorii de eficienţă pentru sectorul bancar.

Află pe Forbes.ro ratingul căror bănci a fost redus recent de Moody's

Moody’s a redus ratingul subsidiarelor braziliene din Spania, (Santander, HSBC şi ING), dar şi a unor mari finanţatori locali precum Bradesco, Banco do Brasil, Itau-Unibanco, Banco Safra, Vototantim şi a operatorului bursier MB&FBovespa.

„Rezultatul analizei noastre arată că nu prea există motive să credem că aceste bănci nu vor fi afectate de o criză a datoriei suverane,” a spus un analist al Moody’s din Sao Paulo.

Creşterea economică a Braziliei a fost încetinită semnificativ de la 7,5 procente în 2010, la 2,7 procente în 2011. Analiştii estimează că în 2012, rata de creştere economică a celei mai mari economii din America Latină va fi mai mică decât în anii precedenţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite