Agenţia Moody’s susţine că protestele au un impact negativ pentru ratingul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din România, descrise ca cele mai ample şi mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul ţării, susţin analiştii de la Moody's.

În acelaşi timp, participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sănătăţii ar oferi acesteia legimitate politică şi public.
Aceasta este prima agenţie de rating care se referă la protestele din România.

Protestele împotriva austerităţii, începute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al României întrucât fac mai dificilă pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale şi fiscale, potrivit analiştilor agenţiei.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

"Chiar dacă recentele evenimente, declanşate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, întârzie implementarea reformei în domeniul sănătăţii, efectul asupra ratingului României ar fi pozitiv dacă forma finală a legii întruneşte condiţiile impuse de FMI, UE şi Banca Mondială, dar în acelaşi timp se bucură de legitimitate politică şi publică ca urmare a participării lui Arafat la formulare", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Evoluţia favorabilă, diminuată dacă protestele continuă

Totuşi, şansele unei evoluţii atât de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum într-o expresie mai generală de nemulţumire asupra politicilor de consolidare fiscală ale Guvernului. Nemulţumiri de acest fel apar în Europa şi sunt chiar mai puternice în unele ţări, ca urmare a încetinirii creşterii economice şi tăierii beneficiilor sociale, notează agenţia.

În plus, întrucât anul acesta au loc alegeri, susţinerea protestelor de către partidele politice de opoziţie nu este deloc surprinzătoare, scrie Moody's.

"Nu este, însă, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern în ultimul an", se arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite