Moldova are zăcăminte noi de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romgaz a găsit o nouă "pungă" cu potenţial de 200.000 mc/zi Romgaz Mediaş a anunţat ieri că a descoperit un zăcământ de gaze naturale, lângă Bacău, la o lună după descoperirea

Romgaz a găsit o nouă "pungă" cu potenţial de 200.000 mc/zi

Romgaz Mediaş a anunţat ieri că a descoperit un zăcământ de gaze naturale, lângă Bacău, la o lună după descoperirea altui zăcământ, lângă municipiul Roman.

"Momentan, sonda se află într-un program de testare la mai multe intervale, iar din datele preliminare rezultă ca are un potenţial de 200.000 metri cubi pe zi. În cel mai scurt timp, Romgaz va lua măsuri pentru conectarea sondei la sistemul naţional de transport", se arată într-un comunicat al companiei, remis agenţiilor de presă.

Zăcământul a fost identificat la sonda Berbiceni, care a fost forată în perioada martie-mai 2008 la o adâncime de 3.000 de metri. În luna iulie, Romgaz a anunţat că a identificat un zăcământ cu un potenţial similar la o sondă situată în zona oraşului Roman. Acesta are un potenţial estimat la 200.000 mc/zi.

Posibilă creştere a cotei de piaţă

Zăcământul a fost descoperit în urma săpării sondei de explorare 515 Roman Bătrâneşti. Romgaz a obţinut în primul semestru un profit net de 285,03 milioane lei (77,6 milioane euro), în creştere cu 41% faţă de câştigul 202,1 milioane lei din perioada similară a anului trecut, la o cifră de afaceri în urcare cu 7,2%, de la 1,63 miliarde lei la 1,75 miliarde lei (478 milioane euro).

Compania, controlată de stat, este principalul producător de gaze din România, cu o cotă de furnizare pe piaţa internă de 41%, şi deţine cele mai importante depozite de înmagazinare.

În urma ultimelor identificări de zăcăminte, este posibil ca această cotă să crească. Romgaz a extras anul trecut peste cinci miliarde de metri cubi de gaze. Pentru acest an, compania a programat un buget de investiţii de circa un miliard de lei.

Despăgubiri cu acţiuni Transgaz

Statul oferă celor deposedaţi abuziv de regimul comunist posibilitatea de a opta, până la 20 septembrie, pentru acţiuni Transgaz Mediaş în contul despăgubirilor, valoarea unui titlu fiind stabilită la 235,6657 lei, cu 22% peste ultima cotaţie înregistrată luni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) precizează, într-un comunicat, că oferta de preţ pentru acţiunile la Transgaz de 235,66 lei/titlu este valabilă timp de 30 de zile de la data primirii de către subscriitor a înştiinţării expediate de instituţie prin poştă.

"În cazul neacceptării ofertei sau transmiterii acceptului cu depăşirea termenului, cererea subscriitorului nu va fi luată în considerare", se menţionează în comunicatul MEF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite