Modelul chilian de stimulare a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Santiago a elaborat un plan prin care oferă investitorilor condiţiile ideale pentru construirea unei afaceri: bani şi asistenţă tehnică. Programul guvernamental „Start-Up Chile“ asigură antreprenorilor străini viza pentru un an, 40.000 de dolari şi consultanţă pentru începerea unei afaceri.

Economia unui stat nu poate creşte în lipsa micilor antreprenori. Acesta a fost gândul cu care preşedintele chilian Sebastian Pinera a cerut introducerea unui astfel de program. El a promis, la începutul mandatului său, în martie, să atragă 100.000 de noi afaceri în ţară şi să creeze 800.000 de locuri de muncă.

Acum, Guvernul de la Santiago a elaborat programul „Start-Up Chile", care are un buget de un milion de dolari, urmând ca anul viitor fondurile alocate să fie de cinci ori mai mari. Mai mult, guvernanţii promit o reformare masivă a birocraţiei, totul în încercarea de a repoziţiona statul Chile pe harta destinaţiilor căutate de investitori.

EXODUL CREIERELOR...din America

Dacă tradiţionalul exod al creierelor presupune relocarea tinerilor talentaţi din state emergente în ţări dezvoltate, această situaţie este atipică.

Mai mulţi tineri din SUA, absolvenţi de facultate, au hotărât să profite de oportunitate, mutându-şi ideile şi potenţialul în Chile. Nicolas Meunier, care şi-a obţinut diploma cu specializarea inginerie electrică, şi Amit Aharoni sunt printre primii antreprenori care s-au înscris în program. După ce şi-au luat licenţele de la Universitatea Stanford din California (unitate de elită din SUA), cei doi au plecat către Chile, unde încearcă acum să pună pe roate o afacere.

„Nu am fi venit în Chile dacă nu era acest program. Nu este ceva ce iei în considerare în mod normal", a declarat Aharoni, care şi-a luat diploma de master cu specializarea adminis­tra­rea afacerilor, citat de „Businessweek".

„Pentru pri­ma dată în istoria Statelor Unite, persoane instruite părăsesc SUA pentru a-şi face un cămin în altă parte. Până acum am avut de-a face cu un bilet doar «dus» în America. Acum aceştia găsesc mai multe oportunităţi economice în alte ţări", a declarat Vivek Wadhwa, profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, care a urmărit traseul imigranţilor cu un nivel înalt de instruire, citat de Reuters.

De reuşita programului se ocupă tot antreprenori. Nicolas Shea, un cetăţean american de origine chiliană, a hotărât să renunţe la Silicon Valley, regiunea care găzduieşte unele dintre cele mai mari companii din lume, pentru a se ocupa de programul „Start-Up Chile".

Chile, un „jucător" prietenos

„Ar fi ridicol să încercăm să ne întrecem cu Silicon Valley sau Bangalore (metropolă indiană care găzduieşte numeroase multinaţionale - n.r.). Dar vrem să participăm ca un jucător abil, prietenos - un loc prielnic pentru a testa piaţa. Nu mă pot gândi la o politică publică mai ieftină care să strângă tot talentul pe care l-am adunat noi", a declarat Shea, care înainte conducea o companie web.

Start-up Chile

Programul guvernamental a fost lansat în august. Practic, orice antreprenor străin care vrea să înfiinţeze o companie în Chile poate aplica pentru a beneficia de ofertă, înaintând o propunere în care să-şi prezinte planul. Pe lângă viză şi fondurile de 40.000 de dolari, aceştia vor fi puşi în legătură cu potenţiali angajaţi, investitori şi clienţi autohtoni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite