Mobilierul artizanal aduce profituri mici, dar sigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de mobilă pentru pensiuni agroturistice, dar şi pentru hoteluri fără pretenţii pare să fie o afacere sigură, fără câştiguri spectaculoase, dar şi fără concurenţa externă.

Producţia de mobilă pentru pensiuni agroturistice, dar şi pentru hoteluri fără pretenţii pare să fie o afacere sigură, fără câştiguri spectaculoase, dar şi fără concurenţa externă. Micii producători, care de regulă îşi desfăşoară activitatea în zonele de munte, se mulţumesc cu un profit de 20.000 RON pe an. Este o afacere de nişă, care merge sigur pe piaţa internă. În plus, meşteşugarii nu au avut de luptat cu deprecierea puternică de anul trecut a monedei europene.
Micii producători de mobilă de serie limitată îşi văd în linişte de meşteşugul lor, fără să intre în competiţie cu marile companii de pe piaţă. Cine vrea să facă asemenea afaceri trebuie însă să ştie că, în ciuda investiţiei destul de mici în utilaje, de până la 10.000 RON, este nevoie de cunoaşterea meseriei. Gabriel Pescaru, un mic investitor dintr-o zonă agroturistică, a deprins meşteşugul lemnului din tată în fiu. "Facem afacerea în familie, pentru că toţi cunoaştem meseria", declară Pescaru. Produsul finit - mobilier de toate tipurile, pentru interior şi exterior - este realizat numai din lemn masiv, semilăcuit, cu aspect natural. Secretul este alegerea lemnului, cu noduri scoase în relief, adaugă Pescaru. Producţia nu este condiţionată de un punct fix, comenzile fiind onorate, de regulă, chiar la domiciliul clientului. Mobila, de la dormitoare până la piesele pentru grădină, este comandată de regulă de proprietarii de pensiuni, dar şi de hoteluri fără pretenţii.
Producătorii mijlocii vor să renunţe
Gabriel Pescaru nu se gândeşte să renunţe la afacere, deşi "nu toţi anii sunt la fel de buni". Nu aceeaşi intenţie are Vasile Gliga, directorul general al unei fabrici de mobilă din Reghin, Mureş. "Noi producem exclusiv pentru export. Anul trecut am pierdut în jur de 150.000 euro, din cauza aprecierii puternice a leului", ne-a declarat Gliga. În aceste condiţii, directorul ia în calcul şi varianta renunţării la producţia de mobilier, îndreptându-se către cea de instrumente muzicale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite