Mobile World Congress: evoluţia tehnologiei mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum s-a obişnuit, în fiecare an, în luna februarie, are loc cel mai mare şi mai aşteptat târg de comunicaţii 3GSM din lume, Mobile World Congress Barcelona. Marile companii îşi fac simţită prezenţa etalându-şi cele mai noi şi mai interesante produse din domeniul tehnologiei mobile.

A început parada celor mai noi telefoane mobile! Porţile târgului din Barcelona au fost larg deschise pe 14 februarie şi se vor închide pe 17 februarie. Cele 1.300 de companii care sunt prezente la Mobile World Congress (MWC) "se bat" în dispozitive care mai de care mai performante, încercând să-i impresioneze pe cei 50.000 de vizitatori care sunt aşteptaţi. Vedetele de anul acesta sunt de departe dizpozitivele cu tehnologie 3D.

LG Optimus este primul smartphone 3D care nu necesită ochelari speciali. Telefonul va dispune de un procesor dual-core OMAP4 de 1 GHz. şi un ecran LCD fără sticlă pentru vizualizare 3D. Gadgetul va mai fi dotat cu o cameră cu două lentile ce va permite înregistrări stereoscopice, şi conectivităţi speciale precum HDMI şi DLNA, pentru transferul de date 3D. Pe lângă acest produs revoluţionar, LG mai prezintă la Barcelona Optimus Pad, un serios competitor pentru Apple iPad. Această tabletă a sud-coreenilor dispune de suport full HD, procesor NVIDIA Tegra 2 dual-core de 1 GHz., şi va rula sistemul de operarea Android Honeycomb. Ce o diferenţiază de iPad este capacitatea de a reda, înregistra şi fotografia în format 3D, însă, vizionarea se face cu ajutorul unor ochelari speciali. Acest terminal va sosi pe piaţă în luna martie.

Un alt grup de sud-coreeni fac parte din această paradă a gadgeturilor, şi anume Samsung. Compania a anunţat în cadrul evenimentului, lansarea celei de-a doua generaţii a Galaxy-urilor, Samsung Galaxy S 2 şi Samsung Galaxy Tab 2. Telefonul S 2 a reuşit să doboare recordul mondial fiind cel mai subţire smartphone din lume, Samsung reuşind acest lucru fără a afecta vreo componentă. Ba chiar, faţă de predecesorul său, Galaxy S 2 este mai performant. Bateria a crescut de la 1.500 la 1650 mAh, dispune de un procesor dual-core de 1 GHz., are display Super AMOLED Plus de 4.27 inci şi este dotat cu o cameră principală de 8 MP şi cu o cameră secundară de 2 MP. 

După lansarea la CES Las Vegas 2011 a aproximativ 100 de PC Tab-uri, a venit vremea să se avanseze cu tabletele care sunt deja în dotare. Astfel, Samsung Galaxy Tab 2 vine la Mobile World Congress cu ecran de 10.1 inci şi cântăreşte doar 599 de grme. Noul dispozitiv este dotat cu procesor dual-core, două camere respectiv 8 şi 2 MP şi va rula Android 3.0. Gadgetul va fi disponibil în două variante, de 16 GB şi 32 GB spaţiu de stocare. 

Un produs mult aşteptat şi mult apreciat la MWC este telefonul-consolă de la Sony Ericsson, cu "numele de scenă" Sony Ericsson Xperia Play. Acest gadget este ori o consolă PSP ce poate fi folosită şi ca telefon mobil, ori un telefon mobil cu caracteristici de consolă PSP. Însă, oricum ar fi, PSP Phone-ul a adunat o grămadă de curioşi în jurul lui. Ca specificaţii tehnice, handsetul cu grosime de 16 mm cântăreşte 175 de grame, are display touch de 4 inci, 380 de RAM, conexiune DLNA şi WiFi, şi o cameră de 5 MP. De asemenea, dispune de o secţiune glisantă ce încorporează controalele de gaming, de un procesor de 1 GHz şi rulează Android 2.3. Conform reprezentantului Sony Ericsson, Xperia Play va costa "puţin mai mult decât Xperia X10 la momentul lansării".

În cadrul evenimentului Mobile World Congress de la Barcelona, majoritatea companiilor prezente încearcă să impresioneze cu produsele lor. De exemplu HTC a lansat la MWC patru telefoane mobile şi o tabletă. Aceste telefoane sunt Incredible S, Wildfire S, şi telefoanele Facebook, Salsa şi ChaCha, iar tableta se numeşte HTC Flyer. De ce sunt poreclite "Facebook Phone"? Pentru că sunt gadgeturi axate în special pe socializare şi, de aceea, acestea încorporează fiecare câte un buton special pentru Facebook. Prin apăsarea acestui buton utilizatorul poate încărca direct o poză pe Facebook când se află în meniul foto. De asemenea dacă ascultă o melodie sau se află pe un site anume, apăsând butonul, acesta va recomanda melodia via Facebook, sau îşi va informa prietenii pe site-ul pe care se află.

Una din temele principale de discuţie de la târg este dezvoltarea tehnologiei "near-field communication" (NFC), ce va permite plata în magazine prin intermediul telefoanelor mobile, care funcţionează la o distanţă de 10 cm.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite