FOTO Mobila de fiţe se mulează pe bugetul clientului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intarsii de aur, pietre preţioase şi argint, electrocasnice încorporate care nu există pe piaţă sau piese cu design unicat în lume. Pe toate le puteţi obţine la preţuri mai mici, dacă negociaţi cu producătorul. Salonul Internaţional de Mobilă deschis ieri la Romaero Băneasa reuneşte designeri şi producători celebri, care au adus la Bucureşti exponate dintre cele mai luxoase.

În aceşti ani grei ai crizei financiare, ai fi tentat să crezi că mobila de fiţe, cu preţuri exorbitante, a devenit piesă de muzeu pe care n-o mai cumpără nimeni. Ceea ce se observă însă la Salonul Internaţional de Mobilă ce se desfăşoară la Romaero Băneasa în perioada 7-11 septembrie contrazice această teză. „Cererea de mobilă făcută pe comandă creşte constant, cu 3% până la 5% pe an, chiar dacă unii clienţi nu mai au bani ca altădată. Explicaţia constă în faptul că ne pliem producţia în funcţie de bugetul celui care urmează să cumpere", ne-a declarat Dan Nae, directorul general al companiei Global Design, unul dintre expozanţii Salonului. El a explicat că, mai nou, „clientul vine, îmi spune câţi bani are şi eu îi arăt cam ce putem să-i oferim în aşa fel încât să se încadreze în acel buget".

FOTOGALERIE Târg de mobilă





Desigur, dacă banii sunt mai puţini, „poate manevrarea uşilor nu va mai fi cu telecomandă sau poate că materialele nu vor mai fi de aceeaşi calitate, dar garnitura va arăta, în final, la fel de bine", ne-a explicat producătorul.

Costă mult pentru că sunt unicate

Una dintre „vedetele" Salonului ar putea fi un fotoliu de un roşu-aprins, cu un design avangardist, aerodinamic. Costă 4.000 de euro! „Desigur, pare a fi cam mult pentru români, chiar şi pentru cei mai cu dare de mână, dar aici vorbim despre unicate care au fost concepute de designeri celebri pentru companii sau familii de notorietate mondială. Le-am adus la Bucureşti mai mult pentru ca şi românii să le admire, nu pentru vânzare. Să ştiţi că producătorii şi designerii de asemenea calibru nu mizează deloc pe piaţa românească", ne-a declarat Iuliu Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei Clubului Român de Mobilă, unul dintre organizatorii Salonului de la Romaero Băneasa.

De altfel, majoritatea expozanţilor veniţi la acest salon afişează mobilier de categorii superioare (de la premium la luxury) pe care îl execută de regulă pe comandă. Poţi fi sigur că, dacă ţi-ai echipat casa cu astfel de piese, nu le vei mai întâlni la altcineva, pentru că multe sunt unicate.

image
image
image

Fotoliul de 4.000 de euro este creat de un designer exclusivist



Cel puţin bucătăriile sunt echipate cu electrocasnice şi aparatură care nu există prin magazine, pe piaţa liberă, ci se pot procura numai odată cu mobila în care sunt încorporate. „Preţurile pornesc de la 28.000-29.000 de euro (n.n. - pentru o garnitură completă care ocupă aproximativ 20 mp, expusă la salon) şi pot urca nelimitat, în funcţie de suprafaţa necesară, utilităţile asigurate şi designul ales", a detaliat un expozant. Şi el a ţinut să precizeze că oferta se poate modela în funcţie de bugetul clientului.

Dormitor de aur (hand)made in Romania

De departe cel mai luxos exponat adus la Romaero Băneasa este dormitorul cu intarsii de aur şi aşternut auriu. Garnitura completă costă „la prima strigare" 50.000 de euro şi este compusă din pat, şifonier, două noptiere, garderobă, budoar şi taburete. Camera ocupată de el ar trebui să aibă cel puţin 30-40 de metri pătraţi. La cerere, garnitura mai poate fi „asezonată" cu cristale Swarowski, la 20 de euro bucata. Reprezentanţii producătorului au ţinut în mod special să precizeze că dormitorul este fabricat manual în România, la Arad, sub îndrumarea unui designer italian.

Pentru ca toţi vizitatorii să aibă câte ceva de câştigat de pe urma faptului că au participat la Salonul Internaţional de Mobilă, organizatorii le-au pregătit o tombolă cu premii, iar „cotorul" biletului de tombolă este un fel de voucher care conferă reduceri de 10% pentru produsele comandate de la 15 companii partenere.

image

Bucătăria cu hotă automată, una dintre atracţiile Salonului de Mobilă



Exporturile de mobilă vor creşte cu 15%

Exporturile de mobilă ar putea înregistra o creştere de 15% în anul 2011, comparativ cu anul 2010, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Mobilă, Aurica Sereny, la deschiderea Salonului Internaţional de Mobilă. În schimb, producţia internă ar putea creşte cu 5-6% în 2011, faţă de anul trecut. „În primele cinci luni ale anului 2011, exporturile de mobilă au crescut cu 18% şi s-au cifrat la 572,4 milioane de euro, iar până la finalul anului putem estima că acestea vor creşte cu 15%. Piaţa internă a crescut cu 12% în primele cinci luni faţă de anul 2010, iar până la sfârşitul anului 2011, piaţa ar putea creşte cu 5-6%", a afirmat Aurica Sereny. Principalele pieţe în care România exportă mobilă sunt Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Olanda.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite