Mittal Steel vrea să contribuie la recuperarea datoriei de la Krivoi Rog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările pentru finalizarea viitorului combinat de la Krivoi Rog Gokor ar urma să fie atribuite prin licitaţie unui investitor. Mittal Steel, companie interesată să ia parte la acest proces,

Lucrările pentru finalizarea viitorului combinat de la Krivoi Rog Gokor ar urma să fie atribuite prin licitaţie unui investitor. Mittal Steel, companie interesată să ia parte la acest proces, încearcă să îşi faciliteze accesul la proiect, folosind drept atu achitarea datoriei pe care Ucraina o are faţă de statul român.
Potrivit variantei în limba engleză a cotidianului "Kommersant", din data de 4 august a.c., Mittal Steel vrea să îşi adjudece un procent de 60% din viitorul combinat, în schimbul unei investiţii de 160 milioane de dolari şi al unei contribuţii de 200 milioane de dolari, reprezentând o parte din datoria de 350 milioane de dolari, pe care România o are de recuperat.

"Decizia ar fi în interesul statului român"
Reprezentanţii Mittal Steel ne-au declarat ieri că nu poate fi vorba de nicio presiune asupra guvernului din Ucraina în acest caz, ci de o decizie care ar fi în interesul statului român. Guvernul de la Bucureşti a mandatat, în 2004, compania Mittal Steel, deţinătorul combinatului Sidex Galaţi, să negocieze cu partea ucraineană recuperarea sumelor investite de companiile româneşti la Krivoi Rog. România trebuia să realizeze 28% din totalul lucrărilor. În final, ţara noastră a investit doar 90% din acestea, lucrările fiind sistate în 1998, cu toate că termenul de finalizare era iniţial anul 1990.
Începând cu anul 2004 şi până în mai 2005 au avut loc diverse întâlniri între reprezentanţii celor două state în vederea negocierii unei posibile variante de recupere a banilor investiţi.

Mittal se luptă cu Mettalloinvest şi Smart
În cazul în care guvernul ucrainean va organiza o licitaţie pentru atribuirea acestor lucrări, compania Mittal Steel nu va fi singura prezentă. Potrivit "Kommersant", Mettalloinvest şi grupul ucrainean Smart nu se îndoiesc că vor fi desemnaţi câştigătorii licitaţiei.O rezoluţie a cabinetului ucrainean din data 2 august a.c. dă undă verde realizării unui parteneriat pentru finalizarea construcţiei de la Krivoi Rog, în care Ucraina să deţină pachetul majoritar, iar restul să fie atribuit unui investitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite