Mişcări de trupe la noul Minister al Economiei şi Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei secretari de stat vor coordona activităţile aferente finanţelor şi un secretar de stat va fi numit pe problemele legate de economie Proaspăta fuziune dintre "defunctele" Ministere

Trei secretari de stat vor coordona activităţile aferente finanţelor şi un secretar de stat va fi numit pe problemele legate de economie

Proaspăta fuziune dintre "defunctele" Ministere ale Finanţelor şi Economiei s-a lăsat, ieri, cu primele "semne" de restructurare la nivelul posturilor de conducere pentru deja nou-înfiinţatul Minister al Economiei şi Finanţelor (MEF).

Încă din prima zi a acestei săptămâni, în Ministerul Economiei şi Finanţelor apele s-au învolburat, şi asta pentru că noul ministru al economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, intenţionează să schimbe câteva "piese" grele aflate la cârma fostului Minister al Finanţelor, condus de Sebastain Vlădescu.

Mişcările de pe tabla de şah a celui mai mare minister la nivelul funcţiilor de decizie ar putea îngreuna procesul de unificare dintre cele două foste ministere, din cauza negocierilor privind ocuparea posturilor de conducere. Şi asta în condiţiile în care proiectul de organizare şi funcţionare a MEF ar trebui înaintat chiar mâine spre aprobare în şedinţa Executivului. Astfel, potrivit planului de reorganizare şi funcţionare a noului minister, Varujan Vosganian urmează să dispună la nivelul conducerii instituţiei de o "schemă" de trei secretari de stat, care vor coordona activităţile aferente finanţelor şi un secretar de stat pentru problemele legate de economie şi comerţ. "Cel puţin la nivelul secretarilor de stat, proiectul privind reorganizarea ar putea căpăta modificări chiar şi miercuri, în cadrul şedinţei de guvern, ţinând cont de faptul că în joc sunt interese politice extrem de puternice", susţin surse din cadrul noului minister.

Schimb de secretari generali între ministere

În ceea ce priveşte capitolul certitudini privind funcţia de secretar de stat, fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, poate fi considerat ca fiind singurul titular al cărui "portofoliu" este bătut în cuie. În rest, pentru celelalte locuri disponibile din noua schemă negocierile se aflau, ieri, în toi. Potrivit surselor citate, la capitolul debarcări din funcţie erau date ieri, drept certitudini, secretarul de stat pe problema diriguirii fondurilor europene, Alice Bâtu, dar şi secretarul de stat pe probleme de buget, Doina Leonte Dascălu, soţia preşedintelui asociaţiei patronale Garant, Remulus Dascălu.

Deşi este susţinut de partidul liberal, cel care deţine controlul MEF, chiar şi postul secretarului de stat Cătălin Doica era ieri pus în discuţie. Febra schimbărilor va atinge şi posturile mai mici decât cele ale secretarilor de stat, un exemplu în acest sens fiind cel de secretar general al MEF. Pentru acest post, conducerea ministerului pare că îl va susţine pe fostul secretar general al Ministerului Economiei şi Comerţului, Viorel Palaşcă, "personaj" care, încă de la începutul ocupării funcţiei sale pe acest post, ar putea începe cu stângul. Şi asta pentru că viitorul funcţionar al MEF deţine, potrivit declaraţiilor proprii de avere postate pe site-ul ministeral, 70% din totalul părţilor sociale din cadrul unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, ce activează în domeniile construcţiilor, hotelier şi al alimentaţiei publice. Fapt care ar putea declanşa discuţii cu privire la conflictul de interese.

Noul minister care se va ocupa concomitent atât de problemele fiscale, cât şi de industrie va avea o capacitate administrativă de aproximativ 15-29% din cea a întregului cabinet. De altfel, proiectul a fost extrem de criticat chiar de sindicaliştii finanţiştilor, care au afirmat nu de puţine ori faptul că, pentru a pune în mişcare angrenajul unui astfel de mamut decizional, va fi nevoie de încă un an, timp în care se va trece din nou la "epurări" politice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite