Miscari in energetica - privatizarea productiei de energie electrica si proiecte pentru U3 Cernavoda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehii de la CEZ, interesati de Turceni, Rovinari si Craiova

Planurile energetice sunt mari pentru 2005. Importante privatizari in distributia, dar si in productia de energie electrica vor avea loc intr-o perioada de 18-20 de luni, conform declaratiilor lui Ioan Codrut Seres, ministrul MEC. Tot pentru 2005, se intentioneaza si promovarea proiectului pentru constructia Unitatii 3 de la Cernavoda, societate apartinand Nuclearelectrica.
Complexurile energetice - profitabile in 2004
Surpriza vine din partea celor trei complexuri energetice - Turceni, Rovinari si Craiova, despre care exista informatii ca au avut pierderi uriase pe 2004, dar despre care Codrut Seres sustine, printr-un comunicat de presa, ca sunt profitabile. Mai mult, in conferinta de presa de ieri, ministrul a dat ca sigura privatizarea celor trei complexuri energetice: "In ceea ce priveste privatizarea productiei de energie electrica, avem in vedere privatizarea noilor complexuri energetice. Una dintre companiile interesate pentru toate trei este CEZ, iar la Hidroelectrica vom privatiza microhidrocentralele". Despre profitabilitatea complexurilor Turceni, Craiova si Rovinari, Constantin Balasoiu, directorul general al Centralei Isalnita-Craiova, ne-a declarat: "Datoriile acestor centrale nu au fost sterse, ci reesalonate catre SN Lignitului Oltenia. In ceea ce priveste centrala de la Craiova, platim lunar datorii restante de 60 miliarde lei. In plus, nici pierderi nu am avut in 2004. Profitul nostru a fost de 108,3 miliarde de lei. Acesta ar fi fost mult mai mare, dar ne-am infiintat in aprilie 2004, cu un an mai tarziu decat centralele de la Turceni si Rovinari". In privinta profitabilitatii, CE Rovinari sta foarte bine, cu 616,2 miliarde lei, urmata de CE Turceni, cu 578,5 miliarde lei.
Crearea complexurilor - prin consultarea nemtilor de la RWE Rheinbraun
Craiova, Turceni si Rovinari sunt complexuri energetice integrate, au in componenta unitati de extractie a carbunelui si unitati de ardere a carbunelui pentru producerea de energie electrica. Aceasta a reprezentat solutia de reorganizare a activitatii de producere a energiei electrice pe baza de lignit a Termoelectrica, scopul fiind mentinerea in piata prin atragerea de investitii necesare reabilitarii si modernizarii capacitatilor existente. Lignitul, carbune pe care il extrage si SNLO Oltenia, nu este o marfa eficienta pentru a fi comercializata la distante mari - peste 100 km, din cauza costurilor ridicate de transport. El este o materie prima competitiva numai pentru centralele situate aproape de sursa de extractie. Adoptarea strategiei de constituire a complexurilor energetice integrate a fost bazata atat pe experienta si recomandarea facuta, in mod specific, pentru cazul Romaniei de firma RWE Rheinbraun, din Germania, cat si pe reactia investitorilor care au dorit integrarea minelor in cadrul complexurilor energetice. Aceasta pentru a avea un control asupra costurilor. Aceeasi strategie a fost recomandata si de consultantul Hunton & Williams: "Rovinari si Turceni ar trebui sa fie integrate cu minele de lignit viabile specificate prin transferul licentelor de exploatare pentru mine si echipamentele asociate catre termocentrale inainte de privatizarea instalatiilor".
Studiul de fezabilitate, prima miscare pentru Unitatea 3
Tot ieri, in cadrul conferintei Project Finance, organizata de Fin Media, directorul general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, a expus coordonatele realizarii proiectului de constructie a Unitatii 3 de la Cernavoda. Aici, deocamdata se poate vorbi de un studiu de fezabilitate, care este in curs de elaborare. Consultantul este Deloitte and Touche si are urmatoarele etape, conform declaratiilor directorului Ioan Rotaru: "In prezent, este vorba de promovarea proiectului, de identificarea investitorilor si a aportului de capital propriu al fiecaruia si a conditiilor de investit. Au fost primite 12 scrisori de interes, din care au fost selectionate 7 de la producatori de electricitate, furnizori de echipamente, mari consumatori si investitori financiari". Calendarul pentru 2005 este foarte clar: in trimestrul I se vor negocia conditiile de asociere pentru viitoarea societate mixta Project Company; in trimestrul II se vor identifica finantatorii si conditiile de creditare; in trimestrul III se va finaliza studiul de fezabilitate, care va fi prezentat finantatorilor pentru asigurarea finantarii si constituirea societatii mixte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite