"Mircea", o istorie plină de intrigi şi suspans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la chioşcurile de ziare, filmul poate fi cumpărat împreună cu "Adevărul" Pelicula este una dintre cele mai lungi din colecţie. Asta şi pentru că intriga e foarte complexă.

Vineri, la chioşcurile de ziare, filmul poate fi cumpărat împreună cu "Adevărul"

Pelicula este una dintre cele mai lungi din colecţie. Asta şi pentru că intriga e foarte complexă. Există mai multe "poveşti" care se ţes în jurul figurii voievodului român.

Perioada la care face referire filmul este aceea a ultimei etape din domnia lui Mircea cel Bătrân, nevoit să-i înfrunte încă o dată pe otomani.

Atât scenaristul Titus Popovici, cât şi regizorul Sergiu Nicolaescu au dat dovadă de o bogată imaginaţie. Dar nu în detrimentul faptului istoric, ci în favoarea sau în completarea lui. De pildă, povestea centrală e aceea a iubirii dintre bunic - Mircea cel Bătrân, interpretat de Sergiu Nicolaescu -, şi nepot - vestitul de mai târziu Vlad Ţepeş, jucat fără cusur de tânărul Vlad Nemeş.

Joc pentru demascarea boierilor complotişti

Din acest nucleu epic se nasc mai multe poveşti. Una este aceea a relaţiei dintre domnitorul român şi fiul său, Mihail, interpretat de Şerban Ionescu. Acesta joacă rolul unui prinţ indecis, slab în faţa presiunilor Austriei. Până la sfârşitul filmului, fiul domnitorului e un personaj şters, gata chiar, la un moment dat, să-şi trădeze tatăl. Dar, la final, totul se dovedeşte a fi un joc, menit să-i dea în vileag pe boierii care unelteau împotriva lui Mircea.

"Eu nu domnesc peste oameni în genunchi!"

Domnitorul român e un magnet care le atrage pe toate celelalte personaje şi interacţionează diferit cu ele. Pe fratele său, Dan, care a vândut ţara străinilor, îl reneagă şi nu-l poate ierta. "Frate?!, exclamă Mircea. Eu nu vreau să domnesc peste oameni în genunchi!"

Pe sultanul Mehmed îl înfruntă fără frică, întocmai cum făcuse pe vremuri, cu Baiazid. Când Mehmed îi răpeşte nepotul, pe Vlad, şi îl duce la curtea sa, Mircea se prezintă în faţa lui, în chip de sol, ca să-şi recupereze nepotul. Această îndrăzneală a domnitorului român nu rămâne fără efect.

"Mărirea şi slava sunt un fum!"

Mehmed îl urăşte pe Mircea, dar îl şi admiră. E intrigat şi îngrozit de el, în egală măsură. Nici măcar gândul că predecesorul său, Baiazid, l-a înfrânt cândva pe domnitorul român nu mai are forţa să-l mobilizeze în faţa lui Mircea, care declară: "Mărirea şi slava sunt un fum!".

Şi, într-adevăr, o secvenţă care se derulează în memoria lui Mehmed şi care porneşte de la un fapt real îl înfăţişează pe Baiazid I, zis "Fulgerul", prins şi batjocorit de cuceritorul mongol Timur Lenk, care-l ţinea într-o cuşcă pentru a fi arătat fiilor acestuia.

În relaţia cu nepotul său, Vlad, Mircea e plin de iubire şi vede în el pe viitorul domn al Ţării Româneşti. Face din el un sfetnic şi îi cere părerea chiar şi atunci când e vorba să decidă o pedeapsă.

Adrian Pintea şi Colea Răutu, roluri de marcă

Hotărârea lui Vlad, de a folosi ţeapa, îl înfioară, dar se supune ei. Însă o scenă de intensitate maximă între cei doi e atunci când, în ajunul bătăliei cu turcii, Mircea, grav rănit, îşi doreşte să fie vegheat de nepotul său, pe care-l pune să cânte şi să nu-l lase să moară.

Planul îi reuşeşte şi de această dată, căci în ziua confruntării, apare călărind, pe o colină, intimidându-i pe oştenii turci, conduşi de Mehmed. "Rămâi cu bine, bunule! Tu să ştii: n-ai să mori niciodată!" sunt ultimele cuvinte pe care i le adresează Vlad lui Mircea.

Şi regretaţii Adrian Pintea şi Colea Răutu fac două roluri de excepţie în acest film. Pintea joacă rolul fiului devotat, Vlad, în timp ce Colea Răutu, deşi face parte din tabăra otomană, e un admirator şi un om de nădejde al lui Mircea.

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite