Minivacanţa de Paşte a dus preţul energiei electrice la valori minime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele libere pe care românii le-au primit de Paşte şi de 1-2 mai au redus semnificativ consumul de energie electrică la nivel naţional. Cel mai mare impact l-a avut scăderea activităţii

Zilele libere pe care românii le-au primit de Paşte şi de 1-2 mai au redus semnificativ consumul de energie electrică la nivel naţional. Cel mai mare impact l-a avut scăderea activităţii industriale. În consecinţă, şi preţul energiei electrice tranzacţionate la bursa de profil a ajuns la un nivel minim, atingând valori de până la şase-şapte ori mai mici faţă de începutul lunii aprilie.

Dacă atunci preţul electricităţii tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a bursei de energie se învârtea în jurul valorii de 200 de lei pe MWh, în prima zi de Paşte a ajuns la o valoare de 19,15 lei pe MWh. Nivelul este, probabil, un minim-record al acestei pieţe. Preţul a urcat la 133,61 lei pe MWh pe 30 aprilie, când majoritatea oamenilor s-au întors la serviciu, şi a scăzut iar la 71,84 lei pe MWh în ziua de 1 Mai, declarată liberă.

Potrivit directorului general al Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), Octavian Lohan, consumul de energie la nivel naţional a scăzut foarte tare în această perioadă. "Scăderea se datorează în primul rând opririi industriei, întrucât variaţiile în consumul casnic nu au un impact atât de semnificativ. Efectul este cu atât mai mare pentru că Paştele a nimerit lângă 1 Mai", a declarat, pentru "Adevărul", oficialul DEN.

El a dat ca exemplu prima zi de Paşte, când la ora 7.00 dimineaţa, consumul era de circa 4.700 MW, când, într-o duminică obişnuită din această perioadă, ar fi trebuit să se ridice la circa 5.900 MW. Diferenţa se simte însă şi mai mult în timpul săptămânii, când consumul este mai intens.

De altfel, nu numai preţurile au scăzut, ci şi cantităţile tranzacţionate, de la peste 15.000 MWh la sub 10.000 MWh.

Energia de noapte, mai scumpă decât cea de zi

Preţul electricităţii a început să scadă chiar cu o săptămână înaintea Paştelui, ajungând la 65,42 lei pe MWh, la 19 aprilie, de la un nivel de 146,18 lei pe MWh, cu două zile înainte.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, apreciază că nivelurile scăzute din ultimul timp pot avea două cauze: producţia mai mare de energie în hidrocentrale şi cererea mai mică. "Uzual, în aprilie şi mai, energia este mai ieftină pe PZU, pentru că oferta de energie e mai mare, plouă mai mult", a explicat Lungu.

El a adăugat că probabil există un surplus de energie şi din cauza unei uşoare supracontractări pe piaţa reglementată - a consumatorilor mici, îndeosebi casnici şi comerciali. În aceste condiţii, producătorii sunt nevoiţi să vândă o parte din energia rezervată pentru piaţa reglementată către clienţii concurenţiali, adică pe bursă. "Consumul real este mai mic decât cel estimat şi pentru că s-a încălzit, zilelele de vacanţă sunt mai multe, iar consumul industrial a scăzut", a spus oficialul AFEER.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că energia electrică tranzacţionată pe bursă a ajuns să fie mai ieftină în orele de zi (intervalul 7-22) decât în cele de noapte (23-6), raport invers faţă de cel firesc. Pentru 1 Mai, de exemplu, preţul mediu al energiei de zi a fost de 142,55 lei pe MWh, iar al celei de noapte a fost de 147,88 lei pe MWh.

Piaţa pentru Ziua Următoare este parte componentă a pieţei angro de energie electrică operată de OPCOM, pe care au loc tranzacţii pentru fiecare interval orar al zilei următoare. Ea ajută la echilibrarea cererii cu oferta, permiţând acoperirea minusurilor sau surplusurilor din contractele încheiate de producători sau furnizori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite