VIDEO Ministrul Sănătăţii, victimă a rectificării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supărat că Guvernul i-a alocat doar 341 de milioane de lei la rectificarea bugetară, faţă de 4 miliarde de lei, cât ar fi avut nevoie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a dat ieri demisia. În timp ce Sănătatea, Transporturile şi Turismul au primit o suplimentare a bugetului, chiar dacă nesatisfăcătoare, Finanţele şi Mediul au suportat tăieri.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a anunţat ieri demisia, nemulţumit că n-a fost consultat de nimeni din Guvern la rectificarea bugetară. „Am primit abia ieri (n.r., miercuri), la ora 14.00, proiectul ordonanţei de guvern şi abia atunci am văzut că se regăsesc doar anumite sume pentru rectificarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Nu am avut consultări pe buget cu Ministerul Finanţelor, ceea ce este un fapt extrem de grav, motiv pentru care mi-am prezentat demisia în şedinţa de Guvern. Nu se poate ca Ministerul Finanţelor să decidă întotdeauna bugetul şi să impună măsurile de reformă", şi-a justificat Cseke decizia.

El a mai spus că a cerut în repetate rânduri o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi că n-a primit niciun răspuns. „Domnul prim-ministru Boc a fost mirat ieri să audă că această întâlnire n-a avut loc", a spus ministrul. La rectificarea bugetară CNAS a primit 341 de milioane de lei pentru plata arieratelor la medicamente şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament, date tot pentru medicamente. În urmă cu câteva săptămâni, ministrul declara că bugetul Sănătăţii are nevoie la rectificare de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la CNAS.
Ministerele norocoase

image

Cu un buget care trebuie să asigure banii pentru pensii şi salarii, dar şi pentru plata arieratelor statului, la care se mai adaugă şi nevoia de investiţii, nu se poate vorbi de miniştri mulţumiţi de rectificarea bugetară. Nimeni nu a primit cât a cerut, iar puţinele ministere către care s-au făcut alocări de fonduri se pot considera norocoase. De exemplu, în bugetul Ministerului Turismului, condus de Elena Udrea, au intrat numai 300 de milioane de lei, bani care se vor duce, printre altele, pe programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi ale Companiei Naţionale de Investiţii.

Suma este de peste cinci ori mai mică decât cea solicitată, care se ridică la 1,65 miliarde de lei, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, la solicitarea „Adevărul". Cu 300 de milioane de lei a fost suplimentat şi bugetul Ministerului Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale a primit 239 de milioane de lei, iar Ministerul Economiei - 140,3 milioane de lei. În schimb, bugetul Ministerului Finanţelor şi cel al Ministerului Mediului au fost diminuate cu 593,1 milioane de lei, respectiv 78,3 milioane de lei.

1,4 miliarde de lei este suma alocată de Guvern pentru a stinge datoriile a trei ministere.

Mai mulţi bani pentru arieratele statului

Soluţia unei rectificări bugetare pentru plata arieratelor, printre altele, nu este una sustenabilă pe termen lung şi afectează revenirea economiei, consideră analiştii. Guvernul a decis să aloce 1,4 miliarde de lei pentru a stinge datoriile a trei ministere. „Nu ajunge doar să plăteşti, trebuie să vezi şi de ce se acumulează periodic aceste arierate. Ele nu fac altceva decât să mănânce din fondurile necesare infrastructurii, sănătăţii şi proiectelor importante de investiţii", a declarat pentru „Adevărul" Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Reprezentanţii Consiliului Fiscal - instituţie înfiinţată de Guvern în 2010, cu misiunea de a consilia autorităţile în vederea asigurării unui buget sănătos - au avertizat că proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor încalcă Legea responsabilităţii fiscale. Ei au explicat că sumele suplimentate la cheltuieli sunt alocate pentru capitole care exced aria permisă de actul normativ.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite