Ministrul Agriculturii s-a răzgândit a treia oară într-o lună. Vrea să protejeze terenurile de străini, dar încă nu se ştie cum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat astăzi că „pământul trebuie să rămână în mâinile românilor şi să fie lucrat de români în folosul economiei naţionale“, precizând că încă nu a stabilit modalitatea prin care va împiedica liberalizarea pieţei pieţei funciare, stabilită la 1 ianurie 2014 prin Tratatul de aderare a României la UE. Marţi, ministrul declara că „şansele de a b

Este a doua oară în această săptămână când ministrul vorbeşte despre achiziţiile de terenuri agricole de către străini. Marţi, în cadrul unui forum pe teme de agricultură, Fuia a declarat că „noi am acceptat această clauză în Tratatul de aderare la UE“. „Cine crede că se poate prelungi moratoriul se înşală. Şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero“, a spus ministrul.

Declaraţiile sale au fost cel puţin surprinzătoare, având în vedere că, în urmă cu mai puţin de o lună, în prima sa conferinţă de presă ca ministru al Agriculturii (22 februarie), Fuia anunţa că vrea să împiedice achiziţiile de terenuri agricole tocmai prin prelungirea moratoriului. „Intenţia mea este de a obţine o prelungire a moratoriului, prin modificarea Tratatului de aderare", declara acesta.

Ministrul Agriculturii a declarat astăzi că, împreună cu mai mulţi specialişti, caută soluţii pentru a împiedica achiziţiile masive de terenuri agricole de către străini după 1 ianurie 2014, când piaţa va deveni liberă, aceasta fiind una dintre condiţiile stipulate în Tratatul de aderare a României la UE.

Acesta a adăugat că deja colaborează şi cu Ministerul Afacerilor Europene în acest sens. În ciuda insistenţelor jurnaliştilor prezenţi la conferinţa organizată de MADR, ministrul nu a putut să dea detalii despre felul în care va proteja terenurile.

Acesta a reluat declaraţiile făcute marţi, propunând înfiinţarea unei bănci funciare, cu drept de preemţiune privind achiziţiile de terenuri de către nerezidenţi pentru care „se vor găsi resurse financiare dacă avem un proiect“, a punctat ministrul, imediat după ce a vorbit despre necesitatea ca agricultorii să nu se mai bazeze pe vreme şi providenţă şi să se organizeze.

"Intenţia mea este de a obţine o prelungire a moratoriului, prin modificarea Tratatului de aderare. ''
Stelian Fuia, ministrul Agriculturii,  22 februarie 2012

"Cine crede că se poate prelungi moratoriul se înşală. ''
Stelian Fuia, ministrul Agriculturii,  14 martie 2012

"În niciun caz nu plecăm de la ideea că nu se poate face nimic. pământul trebuie să rămână în mâinile românilor şi să fie lucrat de români în folosul economiei naţionale."

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii,  16 martie 2012

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite