Mihail Dumitru: "Mi-aş da o notă bună pentru activitatea de la minister"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministrul al Agriculturii, Mihail Dumitru, spune că a găsit ministerul cu datorii de mai multe miliarde de lei, iar acum conturile sunt pline. El susţine că România încă mai are probleme cu alocarea banilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

UPDATE Pe holurile Ministerului Agriculturii deja se fac pregătiri de plecare. Iar unii dintre consilieri pleacă cu teancurile de dosare în pungi. “Plecăm aşa cum am venit”, ne spune una dintre consiliere. După ce a dus dosarele la maşină, se întoarce după tablouri, “sunt pentru decor”, adaugă ea.

Tabără: Ministerul Agriculturii este un buget pe plus, dar unul mic faţă de necesităţi

După ce a fost prezent la ora 12 la Cotroceni, pentru a fi învestit oficial de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără a venit la sediul ministerului pentru a prelua, oficial, mandatul de la fostul şef al instituţiei, Mihail Dumitru.Tabără s-a întâlnit cu Dumitru şi l-a felicitat pentru activitatea sa de până acum, iar fostul oficial l-a atenţionat că are "o mare provocare în faţă".

Valeriu Tabără spune că nu a venit cu o nouă echipă de conducere în minister. Şi asta pentru că "este bine să fie continuitate", după cum spune acesta.

În privinţa bugetului ministerului, Tabără crede că pe plus, dar "mic faţă de necesităţi".

UPDATE Ministerul Agriculturii îşi prezintă bilanţul

În cadrul conferinţei de presă, organizată la sediul ministerului Agriculturii, vineri, oficialul remaniat Mihail Dumitru a precizat că, la momentul investirii sale în funcţie visteria era goală. „Am găsit acest minister cu o datorie de două miliarde de lei, acum las o visterie plină”, a declarat el.

Mihail Dumitru spune că ministerul are bani pentru plata obligaţiilor către fermieri, şi că a obţinut, vineri dimineaţă, de la Ministerul de Finanţe, o sumă pentru plata tranşelor trei şi patru către fermieri

De asemenea, fostul şef de la Agricultură susţine că a obţinut şi decontarea primelor la motorină. "În primă fază vor fi plătite 36 de milioane de lei, care pot fi decontaţi în baza cererilor primite", arată acesta.

În ceea ce priveşte fondurile europene atrase de instituţie, el arată că Ministerul Agriculturii este beneficiarul a 40% din banii care au venit spre România din 2007 şi până acum.

Dumitru: Încă nu plec din ţară

Întrebat ce notă şi-ar da, dacă ar fi să-şi evalueze activitatea de la minister, Mihail Dumitru a spus ca are un sistem de evaluare foarte strict, dar ca şi-ar da o notă bună.

El afirmă că a încercat să introducă elemente de europenizare, de modernizare, a sistemului administrativ. Recunoaşte totuşi, că în unele cazuri a reusit, iar în altele mai puţin.

Mihail Dumitru spune că deocamdată nu va pleca la Bruxelles, alegând să rămână în România. Totuşi, susţine că are în plan, ca anul viitor, să părăsească Bucureştiul, pentru capitala Belgiei.

Probleme cu alocarea banilor la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)

Dumitru susţine că sunt probleme în ceea ce priveşte alocarea fondurilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru că au fost probleme la distribuirea banilor, chiar în sensul deturnării de fonduri. "Am avut discuţii la Bruxelles în ceea ce priveşte acest program.S-a început o revizuire a acestuia şi sper să fie continuată", adaugă acesta. El dă şi un exemplu. "Am solicitat de la Bruxelles alocareaa 124 de milioane de euro prin acest program pentru refacerea infrastructurii comunelor afectate de inundaţii. Iar aici am solicitat să fie respectate criteriile de distribuţie a banilor. Sumele să fie date către comunele care sunt în lista celor grav afectate", spune Dumitru.

Mihail Dumitru spune că au fost probleme cu ajutorul acordat sectorului zootehnic, mai ales pentru crescătorii de taurine. „Am refuzat să dau un ajutor celor care nu mai deţin animale, dacă păstrăm acelaşi sistem ar fi trebuit să dăm ajutoare pentru peste 150.000 de capete de vaci, care nu mai existau în realitate. Am ales varianta acordării de ajutor bazat pe cota de lapte”, susţine fostul ministru.

Ce regrete are fostul oficial al MADR

"Ar mai fi fost nevoie de câteva luni pentru a orienta Programul National de Dezvoltare Rurală şi către dezvoltarea sectorului zootehnic, a sectoarelor unde importăm multe alimente", susţine acesta.

În ceea ce priveşte numărul de posturi restructurare din cadrul Ministerului Agriculturii şi din instituţiilor subordonate, Dumitru spune că, în total, au fost reduse  3.543 de locuri. Se pare că nu a fost îndeajuns. Şi asta pentru că premierul Emil Boc i-a reproşat lui Dumitru că nu a redus mai multe posturi., lucru refuzat de oficial.

Secretar în Ministerul Agriculturii: Cu un picior aş pleca şi cu unul aş rămâne


Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian spune că îi este greu să spună dacă vrea sau nu să plece din minister, însă totul depinde de dorinţa partidului. “Cu un picior aş pleca şi cu unul aş rămâne. Dacă partidul vrea să plec, plec. Dacă nu, rămân”, spune el. Rădulescu a fost susţinut în funcţie de grupul independenţilor din Parlament, care între timp s-au transformat în partid - UNPR.


Întrebat ce ar schimba în comportamentul lui, el spune că va fi un pic mai obrznic. Rădulescu îl dă ca exemplu pe ministrul remaniat Dumitru, care deşi a reuşit să shimbe multe în agricultură, nu a reuşit să se impună pentru că nu a răspuns cu tupeu la solicitările de partid.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite