Ministrul finantelor spune ca FMI a deraiat de la realitatile romanesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar International (FMI) a incercat sa impuna conditii inacceptabile atat in ceea ce priveste deficitul bugetar pe 2006, cat si politica salariala, cerinte care ar frana dezvoltarea

Fondul Monetar International (FMI) a incercat sa impuna conditii inacceptabile atat in ceea ce priveste deficitul bugetar pe 2006, cat si politica salariala, cerinte care ar frana dezvoltarea economica, spune ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, dupa ce institutia internationala a acuzat o "deraiere" de la echilibrul macroeconomic convenit cu FMI.
FMI ar fi vrut excedent bugetar
Potrivit ministrului de finante, initial, FMI a solicitat ca bugetul de anul viitor sa inregistreze un excedent de 0,2% din PIB, ulterior multumindu-se si cu un buget echilibrat. FMI a nu a putut indica perioada de timp in care aceste derapaje vor aparea, iar Vladescu crede ca FMI "sufla si in iaurt". "Au cerut un excedent bugetar de 0,2%, in final au acceptat 0%, dar noi consideram ca mai putin de 0,5% din PIB este foarte greu de acceptat", a spus Vladescu. "Vom vedea la sfarsitul anului viitor cine a avut dreptate" . Ministrul a facut apel inclusiv la exemplul Bulgariei, care, desi are un excedent bugetar de 1%, inregistreaza un deficit de cont curent de 10%.
Pietele, nu FMI, au dreptate
In opinia ministrului finantelor, expertii FMI au neglijat un principiu pe care de obicei il promoveaza, si anume "responsabilitatea" pietelor. Aceasta ar insemna ca singurii indreptatiti sa sesizeze si sa sanctioneze derapajele macroeconomice sunt "pietele, care au cea mai buna perceptie" si care au avut o reactie pozitiva in ultimele luni. Atitudinea acestora va ramane pozitiva, chiar daca acordul este sub semnul intrebarii, deoarece si in toama, cand acordul era incert, Romania a primit certificatul "investment grade", spune Vladescu.
Salariile bugetarilor - o mostenire grea din 2004
Unul dintre principalele punctele de nemultumire ale FMI, respectiv cresterile salariale importante din sectorul bugetar, se justifica prin majorarile decise anul trecut la alcatuirea bugetului pe acest an si care vor avea un efect si in bugetul de anul viitor. Emmanuel van der Mensbrugghe, negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, a precizat ca potrivita ar fi fost o singura majorare salariala acordata in octombrie anul viitor, dupa modelul altor tari. "Modelul indexarii salariilor bugetarilor cu rata inflatiei se aplica in toate tarile europene. Noi nu ne opunem acestei corelatii, dar din octombrie anul trecut si pana acum au fost patru majorari salariale care, cumulat, dau o crestere de 50%", spune acesta. Majorarile au contribuit la accelerarea fara precedent a consumului, care a dus la cresterea preturilor, deci a inflatiei.
Efectele pozitive ale cotei unice, vizibile peste 3-5 ani
Este prematur sa vorbim de efecte pozitive vizibile ale cotei unice la noua luni de la introducerea acesteia, a declarat Vladescu. "Este un pic eronat sa incerci sa vezi acum efectele, caci orizontul este intre trei si cinci ani. Nu introducem acum taxa si maine apar investitiile".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite