Ministrul francez al Finanţelor: Acordul liderilor UE va scoate zona euro din pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Finanţelor Francois Baroin vorbeşte la trecut despre criza datoriilor de stat şi consideră că summit-ul G20 de săptămâna viitoare ar trebui să aducă măsuri cu caracter global care să ajute economiile dezvoltate să evite o nouă perioadă de recesiune.

Liderii europeni au convenit, miercuri noapte, la cel de-al doilea summit de criză din ultimele patru zile şi poate cea mai importantă reuniune din ultimii doi ani, mai multe măsuri fără precedent menite să soluţioneze criza datoriilor de stat. Dintre acestea, cele mai importante sunt reducerea datoriilor Greciei către creditorii privaţi cu 100 miliarde euro şi consolidarea Fondului european de sprijinire a statelor aflate în dificultate la 1.000 miliarde euro.

"Acest răspuns va pune lucrurile la punct, va scoate zona euro din pericol, va permite economiei să-şi revină şi va stabiliza zona euro şi creşterea economică globală. Au fost riscuri de contagiune, a fost o criză sistemică", a declarat Baroin la postul de radio RTL, citat de Mediafax.

Întrebat dacă măsurile convenite miercuri au salvat euro, Baroin a afirmat: "Da, desigur".
Şefii de stat şi de guvern, bancherii şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au negociat mai mult de zece ore, până târziu în noapte, pentru a se pune de acord asupra măsurilor de înnăbuşire a crizei, care ameninţa deja economia globală şi sănătatea sistemului financiar.

Baroin a arătat că acordul descris în comunicatul de 15 pagini emis după summit-ul UE reprezintă primul pas spre restaurarea încrederii din pieţe şi din economii, însă a adăugat că liderii Grupului celor mai mari 20 de economii dezvoltate şi emergente ale lumii vor trebui să ia noi măsuri la summit-ul de săptămâna viitoare. Franţa deţine preşedinţia rotativă a G20, iar summit-ul va fi gădzuit pe 3-4 noiembrie la Cannes.

"G20 trebuie să ia măsuri precise şi detaliate pentru ca ţările care se află încă în procesul de consolidare a bugetului să-şi continue eforturile, iar statele care pot susţine activitatea economică globală să facă acest lucru", a afirmat oficialul francez.
Criza din Europa a fost o ameninţare la adresa creşterii economice globale şi nu se va încheia până când cele 17 state din zona euro nu îşi vor echilibra bugetele, a continuat Baroin, reiterând astfel poziţia Germaniei în privinţa "risipei fiscale".

Printre măsurile convenite miercuri de liderii UE se numără şi recapitalizarea băncilor europene, care trebuie să ajungă până la jumătatea anului viitor la o rată a capitalului de rang întâi de 9% din activele ponderate la risc, după impactul deprecierii cu 50% a obligaţiunilor de stat ale Greciei. Autoritatea Bancară Europeană a estimat recent că băncile europene ar avea nevoie de recapitalizări în valoare totală de 106 miliarde euro pentru a atinge acest obiectiv, analiză avizată şi de liderii europeni.

Baroin a arătat că în cazul băncilor franceze va fi necesar capital suplimentar de 8,8 miliarde euro, iar guvernul nu va contribui cu nimic din bani publici.
"Băncile franceze îşi pot folosi propriile profituri. Şi ne vom asigura că reducerea activelor va fi acoperită în primul rând din dividende şi bonusuri", a afirmat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite