Ministrul Economiei despre privatizarile marca PSD: Societatile bune s-au vandut usor. A ramas greul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* La Petrom ne intereseaza pretul cu care furnizeaza gazul * Urmarim ce s-a facut cu banii publici si privati

- Sunteti tanar si ati preluat un minister important, cu o activitate complexa? Pe ce va bazati?
- Cu tot respectul fata de cei mai in varsta, nu cred ca parul alb e conditia necesara si suficienta pentru a fi un ministru bun. Sunt constient de complexitatea si raspunderea functiei pe care o ocup. Vin din mediul privat, am absolvit un MBA, ma bazez pe echipa mea, vin in minister fara idei preconcepute si fara a pretinde ca le stiu eu pe toate.
- Vi s-a lasat o mostenire grea: scumpiri la energie si gaze de la inceputul anului, marile privatizari in sectorul energetic - nefinalizate, continuarea procesului de restructurare, disponibilizari colective in minerit si sectorul energetic si altele. Cum veti proceda? Veti veni cu propria politica de restructurare?
- Da. Vin cu o viziune innoita in ceea ce priveste restructurarea. Obiectivele mele si ale echipei cu care lucrez sunt acelea de a continua privatizarile, restructurarea sectorului minier si a celui energetic, precum si realizarea etapelor din foile de parcurs privind integrarea in Uniunea Europeana. Inca din acest an dorim sa aducem la masa consultarilor privind elaborarea politicilor de privatizare si restructurare si reprezentantii mediului de afaceri privat, care sunt implicati. De asemenea, intentionam ca, prin atragerea de finantare de la Banca Mondiala, sa cream locuri de munca pentru cei disponibilizati. Vom sustine si incuraja dezvoltarea proiectelor private si a celor de infrastructura.
- Se va mentine ritmul de crestere a preturilor la energie si gaze?
- Politica de preturi in domeniul energiei si gazelor este apanajul exclusiv al celor doua Autoritati de Reglementare independente. Nu exista un ritm de crestere a preturilor, ci o adaptare a acestora la piata interna si externa. Referitor la recentele cresteri de preturi la energia electrica, efectul nu se simte la populatie, ci la consumatorii industriali. La gaze, majorarea pretului, cu 5%, este un prim pas, in 2005 urmand sa se aplice o crestere de 25%. Important este cum vom aplica aceasta crestere de pret la gaze, astfel incat sa fie suportabila pentru toata lumea. Optez pentru o aplicare treptata, in special pe perioada verii.
- Ce masuri veti lua pentru finalizarea marilor privatizari din sectorul energetic? Sunt probleme legate de concesionarea distributiilor de gaze si electricitate si acordarea de licente pe perioade mari de timp viitorilor proprietari...
- Ce a fost usor - vanzarea societatilor performante - s-a facut. Societatile care se vand mai greu au fost lasate la urma. Concesionarea distributiei de gaze a fost unul din punctele indelung negociate intre MEC si cumparatorii Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Astfel, printre conditiile de pre-finalizare (momentul platii pretului) sunt incluse si adjudecate in favoarea celor doua societati de distributie a gazelor a concesiunii exclusive a serviciului de distributie a gazelor pentru o perioada de 49 de ani. In conditiile obtinerii de catre cele doua societati a concesiunii, acordarea licentelor de distributie a gazelor se va face, in conditiile prevederilor legale, numai pentru o perioada de 15 ani. Emiterea licentelor de distributie a gazelor se va face in favoarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud pe o perioada de 30 de ani.
- Ati luat la puricat privatizarea Petrom. Ce urmariti?
- Ma intereseaza ce s-a facut cu banii publici si privati. Privatizarea Petrom este o privatizare buna, s-a obtinut un pret bun pentru o societate importanta, cu efecte benefice asupra economiei romanesti. Astfel, Petrom nu a mai putut fi stoarsa ca o lamaie. Urmarim cu mare atentie implicatiile ce rezulta din contractul de privatizare. Daca statul roman nu se achita de obligatii, se vor returna bani OMV din contul escrow. Apoi, Petrom este producator de gaze si ne intereseaza pretul cu care furnizeaza gazul in circuitul economic. Am numit, deja, reprezentantii ministerului in CA al Petrom. Este vorba despre Dorin Mucea si Sebastian Vladescu. Iar consilerul meu personal, Victor Ciutacu, va coordona direct Oficiul care se ocupa de privatizarea societatilor subordonate MEC.
- Veti schimba directori din minister si de la companii? Ati gasit nereguli in activitatea MEC?
-Nu mi-am propus un rol de sperietoare care taie in stanga si-n dreapta. E normal totusi sa evaluam activitatea directorilor. Cei care sunt onesti si profesionisti nu trebuie sa-si faca probleme. Daca dupa analiza activitatii ministerului voi constata abateri, nereguli sau ilegalitati, le voi face publice si voi lua masuri impotriva celor vinovati.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite