Ministrul Economiei speră ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă cel târziu în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat vineri că până la sfârşitul lunii iulie ar putea fi denunţate toate contractele Hidroelectrica încheiate cu "băieţii deştepţi" şi speră ca până cel târziu la începutul trimestrului IV din acest an producătorul de electricitate să iasă din insolvenţă, transmite Mediafax.

Chiţoiu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro din contractele bilaterale încheiate cu "băieţii deştepţi".

"Şi înainte de a intra în insolvenţă, dar şi pe perioada insolvenţei, administratorul special şi administratorul judiciar au purtat negocieri cu toţi beneficiarii de contracte bilaterale de energie electrică. În toată această perioadă, cu două excepţii, toţi au avut o poziţie refractară, nu au accesat la noile condiţii de negociere, în sensul ca preţul de vânzare să fie cel de pe bursa OPCOM şi, de asemenea, nu au fost de acord cu reducerea cantităţilor şi a duratei contractelor", a spus Chiţoiu.

El a arătat că până în prezent au fost denunţate trei contracte, cu Euro-P.E.C. şi EFT. "În raportul administratorului special se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii în această săptămână, urmând ca până la sfârşitul lunii să fie denunţate şi aceste contracte", a spus ministrul.

Chiţoiu a punctat că interesul Hidroelectrica este de a vinde energia electrică pe piaţa concurenţială, începând cu 1 august.

"Noi sperăm ca administratorul judiciar şi administratorul special să readucă Hidroelectrica la starea normală de funcţionare, respectiv la ieşirea din insolvenţă, până cel târziu la începutul trimestrului al patrulea al acestui an", a mai spus ministrul.

Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat că vrea să găsească soluţii amiabile privind aceste contracte, prin discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite