Ministrii economici - preocupati sa-si gaseasca secretari de stat si consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutati de specialistii din ministere, ei studiaza domeniile pe care le patroneaza

Chiar din prima zi de lucru a anului, ministrii proaspat investiti in functie si-au stabilit un calendar clar pentru prima saptamana de activitate. Nu este vorba de masuri concrete care sa vizeze activitatea ministerelor pe care le conduc, ci mai degraba de intalniri prin care se urmareste "ungerea" mecanismelor din ministere. Concret: intalniri, discutii cu sefii de departamente, rapoarte si studierea principalelor realizari ale ministerelor. In privinta altor masuri concrete din partea Guvernului, in afara de introducerea cotei unice decisa in prima zi a noii guvernari, romanii mai au de asteptat ceva timp. Cel putin pana cand ministrii proaspat inscaunati vor sti clar ce se intampla la nivelurile ierarhice inferioare.
Adriean Videanu, vicepremier pe probleme economice:
Vom negocia cu partenerii sociali modificarea Codului Muncii
"Obiectivul nostru pe termen scurt il reprezinta crearea conditiilor pentru atragerea rapida a investitiilor straine directe in acest an", ne-a declarat Adriean Videanu, vicepremier insarcinat cu coordonarea activitatilor economice. El a precizat ca, pe langa problemele de forma, legate de numirea unor noi secretari de stat, guvernul se va focaliza in special pe realizarea cadrului legal care sa stimuleze investitiile straine. "Dupa modificarea Codului fiscal, vom incepe negocierile cu partenerii sociali pentru modificarea Codului Muncii. Vom negocia anumite aspecte, dar trebuie sa intelegem ca investitorii vor fi atrasi daca se va restabili echilibrul firesc intre drepturile patronului si cel al angajatilor", a mai spus Videanu. Printre prioritatile Cabinetului Tariceanu se numara, de asemenea, finalizarea pachetului de legi care pedepsesc criminalitatea economico-financiara, precum si simplificarea formalitatilor de infiintare sau de lichidare a unei firme. "Vom incerca sa conturam, pana la 31 ianuarie, o legislatie favorabila creditorului, nu debitorului. Vrem sa schimbam situatia in care un creditor, dupa 5 ani de procese, abia mai reuseste sa-si recupereze o parte din creante", a conchis Videanu.
Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre:
Voi vedea ce s-a facut cu fondurile externe si banii de la buget
Reorganizarea CFR Calatori, analiza situatiei economico-financiare a societatilor din subordinea Ministerului Transporturilor, continuarea programelor de modernizare a societatilor de cale ferata si completarea armonizarii legislative in domeniul transporturilor sunt principalele prioritati pentru perioada imediat urmatoare ale proaspatului ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre. "Prima actiune a constat in convocarea Comandamentului Central de Iarna pentru a preintampina eventuale probleme in cazul inrautatirii vremii. De asemenea, inca de saptamana trecuta am avut primele discutii cu directorii din minister si cei ai marilor societati de cale ferata, auto, naval si aerian pentru a ma informa despre activitatea lor si situatia societatilor pe care le conduc", ne-a declarat Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor. El a dat asigurari ca va analiza stadiul programelor pe care le deruleaza institutia pe care o patroneaza. "Ministerul Transporturilor deruleaza o serie de credite externe importante in sectoarele CFR, auto, aerian si naval. Vreau sa vad exact ce s-a facut cu aceste fonduri externe, dar si cu cele de la bugetul de stat", a mai spus Dobre. De pe lista prioritatilor, ministrul Transporturilor a mai mentionat si "continuarea armonizarii directivelor europene in domeniul transporturilor", in saptamana aceasta urmand sa fie stabilit un calendar pentru emiterea de ordine ale ministrului si hotarari de guvern in acest sens. "Chiar saptamana aceasta voi semna un ordin in domeniul aviatiei si cel naval", a adaugat Dobre. In ce priveste activitatea din domeniul cailor ferate, Gheorghe Dobre si-a propus ca in aceasta luna sa inceapa reorganizarea CFR Calatori, urmand sa fie infiintate societati de scurt parcurs. De asemenea, el va continua modernizarea inceputa la CFR Calatori, dar si la CFR Marfa si la societatea de infrastructura - CFR SA. Referitor la echipa cu care va lucra, ministrul Transporturilor, care a fost in perioada 1996-2000 secretar general in ministerul pe care acum il conduce, ne-a declarat ca in urmatoarele zece zile vor fi definitivate evaluarile pentru directorii din minister si cei ai societatilor din subordinea acestei institutii. "Directorii (societatilor din subordinea ministerului - n.n.) care la evaluari nu vor avea rezultate corespunzatoare vor fi schimbati din functie. Acest lucru este valabil si pentru directorii din minister", a spus Dobre. In acelasi interval de timp, ministrul Transporturilor isi va stabili si echipa de consilieri.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, ia la puricat privatizarea Petrom
In aceasta saptamana voi clarifica stadiul privatizarilor din domeniul energetic si voi dispune masuri de urgentare a acestora, ne-a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. In ce priveste privatizarea Petrom, el a solicitat deja o analiza de la responsabilii cu privatizarea din minister, pentru a vedea ce mai trebuie rezolvat de statul roman dupa ce Petrom a intrat in proprietatea OMV. Totodata, voi nominaliza, zilele acestea, doua persoane in Consiliul de Administratie al Petrom, ne spune Seres. El se va intalni in aceasta saptamana cu directorii companiilor din subordinea ministerului si impreuna cu specialistii din MEC va decide ce masuri vor fi luate pentru stabilirea programului de guvernare pe termen scurt (6 luni - n.r.) si pe 2005. Deja personalul MEC este supus unei evaluari a activitatii. Cine nu va trece testul va fi schimbat din functie, spune ministrul Economiei, adaugand ca nu se grabeste "sa faca schimbari de dragul schimbarilor". Consider insa ca nu este nevoie de 6 secretari de stat, ci de mai putini, sustine Seres, precizand ca PUR va avea doi secretari de stat in MEC. Deja se stie numele unuia dintre secretarii de stat, fiind vorba despre Victor Alexandru, ce vine din sectorul privat. Din echipa de consilieri a ministrului Economiei fac parte Victor Ciutacu si Constantin Oprea.
Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor:
Prioritatea numarul unu: cresterea confortului cetateanului prin folosirea noilor tehnologii
"Prioritatea numarul unu a ministerului pe care-l conduc este cresterea confortului cetateanului prin utilizarea noilor tehnologii. Ma refer atat la aplicatii online pentru administratie - care vor reduce birocratia si tin de sectorul public, cat si la masuri ce vizeaza utilizarea tehnologiei informatiei in sectorul privat. IMM-urile trebuie stimulate sa utilizeze noile tehnologii, sa se conecteze la Internet si sa foloseasca motoarele de cautare web, sa aiba site-uri pe Internet care sa le permita sa se faca cunoscute", ne-a declarat proaspatul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. El sustine ca a avut deja primul contact cu sefii de departamente din minister in ziua in care si-a preluat mandatul. Pentru prima saptamana de activitate, ministrul Comunicatiilor a declarat pentru Adevarul ca se va concentra pe studierea programelor angajate de minister si care sunt in curs de desfasurare, dar si pe intalniri cu sefii companiilor subordonate ministerului.
Ene Dinga, ministrul Integrarii:
Vom informa populatia asupra beneficiilor si costurilor integrarii in UE
Proaspat numit in functie, Ene Dinga, ministrul Integrarii Europene, nu se gandeste deloc la restructurarea institutiei pe care o conduce. Motivele: cronometrul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana nu prea lasa loc de manevra pentru schimbari in minister si formula "mostenita" de la fosta guvernare a facut ca MIE sa fie printre "ministerele care au functionat bine", sustine ministrul Ene Dinga. "Functionarii ministerului nici n-ar trebui sa afle ca s-a schimbat ministrul. Daca va referiti la aparatul tehnic, eu ma consider fericit ca beneficiez de acesti euroconsilieri. Ma bazez pe expertii de aici. Nu vreau sa bulversez nimic din ce merge bine aici, la nivelul personalului", a declarat ministrul Integrarii pentru ziarul Adevarul. In prima saptamana de mandat, Ene Dinga ne-a marturisit ca va evalua comunicarea ministerului cu Guvernul si primul-ministru, precum si cea dintre functionarii MIE si institutiile europene: Comisia Europeana si Delegatia Comisiei de la Bucuresti. In acelasi timp, Dinga a luat in vizor si modul in care se primesc reactii de la celelalte ministere si institutii implicate in procesul de integrare europeana. De asemenea, el vrea ca integrarea europeana sa fie inteleasa de toti romanii. In acest sens, MIE planuieste lansarea in a doua jumatate a lui ianuarie a unui program de informare a populatiei asupra beneficiilor, dar si a costurilor integrarii in UE. "Ma refer la dezbateri care vor dura o zi intreaga pe anumite segmente ale mediului de afaceri, de exemplu pescuitul. Se vor prezenta principiile, dar accentul va fi pus pe reactiile celor afectati de integrare, pe raspunsuri la intrebari si la problemele ridicate de acestia", spune Ene Dinga.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite