Ministerul Transporturilor îşi asumă în faţa FMI să privatizeze CFR până în decembrie, chiar şi în cazul celui mai pesimist scenariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu, se arată într-un comunicat transmis miercuri de instituţie, după întâlnirea ministrului Ovidiu Silaghi cu misiunea FMI-CE-Banca Mondială.

Discuţiile au vizat stadiul privatizării CFR Marfă şi vânzarea unui pachet minoritar al companiei Tarom.

"În ceea ce priveşte CFR Marfă, discuţiile s-au axat pe marginea etapelor aferente procesului de privatizare pentru obţinerea celui mai bun preţ pe piaţă. Ovidiu Ioan Silaghi a declarat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în decembrie 2012, subliniind că şi în cazul celui mai pesimist scenariu acest deziderat va fi atins", se menţonează în comunicat.

În nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor se spune că programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pentru 2012 are în vedere prevederile scrisorii de intenţie la acordul încheiat cu FMI, prevederi amendate succesiv cu prilejul fiecărei evaluări a instituţiilor financiare internaţionale şi care au stabilit măsuri de privatizare cu termene de realizare privind Tarom şi CFR Marfă.

"Singura acţiune de privatizare preconizată a fi realizată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi de a aduce venituri din vânzare de acţiuni se referă la vânzarea pachetului de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al TAROM, iar aceasta, deşi se fac eforturi pentru atragerea investitorilor de portofoliu şi de retail pe piaţa de capital, este susceptibilă de a nu fi realizată datorită lipsei de interes a acestora în contextul crizei economice actuale", se menţionează în nota de fundamentare.

Un alt subiect discutat miercuri la Ministerul Transporturilor a fost introducerea managementului privat în companiile de stat.

La nivelul ministerului a fost luată decizia de a extinde introducerea managementul privat de la cele doar două companii (CFR SA şi CFR Călători), vizate iniţial, la alte opt societăţi, a căror cifră de afaceri depăşeşte 7,3 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite