Ministerul Finaţelor numeşte astăzi o nouă conducere la EximBank. Traian Halalai, favorit la şefia băncii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a convocat astăzi Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la EximBank pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie (CA) în cadrul băncii de stat. Traian Halalai, director general adjunct la Banca Românească, este propunerea Finanţelor pentru funcţia de preşedinte CA.

Halalai este propunerea Ministerului Finanţelor, acţionarul majoritar al băncii, însă recomandarea ar fi venit chiar din partea premierului Victor Ponta, au declarat pentru „Adevărul“ surse apropiate băncii.

Traian Halalai (42 de ani) are o experienţă de aproape 15 ani în sistemul bancar: a lucrat câteva luni ca dealer în Bancorex în 1995, apoi în perioada 1998 – 2006 a fost contabil-şef la ING Baring Securities şi director financiar la ING Bank. Din 2006, Halalai este director general adjunct, director financiar şi membru în Comitetul Director la Banca Românească. 

Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie sunt propuşi Paul Ichim, şi în prezent vicepreşedinte al CA, şi Mihai Mandreş, care a fost în 2008 chief FX dealer la ING Bank, iar mai apoi a plecat în EximBank, potrivit „Ziarului Financiar”.

Halalai l-ar putea da la o parte pe Ionuţ Costea, actualul preşedinte executiv al băncii şi al Consiliului de Administraţie, numit în februarie 2009, imediat după ce PSD a intrat la guvernare alături de PDL. Costea, cumnat al lui Mircea Geoană, nu ar mai fi în cărţi pentru încă un mandat de patru ani, susţin surse apropiate băncii.

Preşedintele actual al EximBank a fost înainte preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, iar din septembrie 2008 până în 2009 a fost preşedinte în CA al Emporiki Bank. Înainte de 2000 a ocupat funcţii publice, fiind secretar de stat în Ministerul Finanţelor, iar din 2000 până în 2004 a fost director adjunct la BERD, la Londra, în constituenţa din care făcea parte România.

Din actualul Consiliu de Administraţie al EximBank mai fac parte Luminiţa Manolache şi Paul Ichim, ambii vicepreşedinţi executivi ai băncii şi vicepreşedinţi ai CA, şi Liviu Voinea, Gheorghe „Bebe“ Ionescu şi Emilian Bădică – membri neexecutivi. Luminiţa Manolache a lucrat alături de Costea la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe încă din faza de proiect al băncii şi până în 2009. Ea a fost director al Direcţiei Operaţiuni cu Clientele şi apoi vicepreşedinte al CA şi membru al Comitetului Director. 

Emilian Bădică este membru în CA din partea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), acţionar minoritar al băncii cu 4,62% din titluri. Bădică a fost membru în Consiliu şi în mandatul precedent şi, deocamdată, nu au existat discuţii în cadrul SIF-urilor pentru schimbarea acestuia, susţin surse apropiate situaţiei. 



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite