UPDATE Alba-neagra cu impozitele, taxele locale şi amenzile mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2013 cresc cu 16,05%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat, ieri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. În schimb, Ponta a declarat că la Finanţe nu se ştia cine a pus pe site proiectul cu taxe de 16%, ca în "Scrisoarea pierdută".

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de hotărâre al Ministerul Finanţelor, fiind aşteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei în următorii trei ani. Proiectul a fost prezentat miercuri în dezbatere publică, după ce a mai fost lansat în dezbatere şi în primăvara acestui an, în mandatul guvernului anterior.

"Când am văzut ştirea - căci eu n-am văzut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o "scrisoare pierdută". După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum", a spus Ponta la Realitatea TV.

În proiect se arată că, în concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012.

Ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani.

Majorare reprezintă indexarea cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012, justifică iniţiatorii.

De anul viitor vor fi plătite sume mai mari pentru impozitul pe clădiri şi pe terenuri, pentru impozitul pe mijloacele de transport, pentru impozitul pe spectacole, pentru taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, precum şi pentru sancţiuni.

Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, MFP estimează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei anual.

Următoarea indexare a impozitelor şi taxelor locale va avea loc în cursul anului 2015 şi se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite