EXCLUSIV Ministerul Finanţelor alege săptămâna viitoare o nouă conducere pentru EximBank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a convocat pentru joia viitoare, 27 septembrie, Adunarea Generală a Acţionarilor băncii de stat EximBank pentru alegerea noului Consiliu de Administraţie, actualul mandat expirând la sfârşitul acestei luni.

Astfel, actuala componenţă a Consiliului de Administraţie (CA) s-ar putea schimba. În prezent, din Consiliul de Administraţie al EximBank fac parte Ionuţ Costea, preşedinte CA şi preşedinte executiv al băncii, Luminiţa Manolache, vicepreşedinte CA şi vicepreşedinte executiv al băncii, Paul Ichim, vicepreşedinte CA şi vicepreşedinte executiv al băncii, şi Liviu Voinea, Gheorghe Ionescu şi Emilian Bădică – membri neexecutivi.

Acţionarul majoritar al Eximbank este statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu 95,374% din titluri, şi cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) – cu 4,626% din titluri.   

Mandatul Consiliului de Administraţie al EximBank este de patru ani. Ionuţ Costea, preşedintele CA şi preşedintele executiv al băncii, a fost numit în primăvara lui 2009, imediat după ce PSD a intrat la guvernare alături de PDL, înlocuind-o pe Carmen Radu, care a condus EximBank în perioada 2004-2009.

Ionuţ Coatea, cumnat al lui Mircea Geoană, a intrat în sistemul băncilor comerciale în 2004, ocupându-se de proiectul înfiinţării primei bănci de economisire-creditare, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Înainte de 2000 a ocupat funcţii publice, fiind secretar de stat în Ministerul Finanţelor, iar din 2000 până în 2004 a fost director adjunct la BERD, la Londra, în constituenţa din care făcea parte România. În septembrie 2008 a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Emporiki Bank.

Costea este unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri din România. Bancherul nota în declaraţia de avere depusă anul trecut la ANI că a încasat în 2010 venituri de peste 31.000 de euro pe lună din salariul de preşedinte-director general al EximBank. Adică aproape 375.000 de euro pe an. Salariul era cu peste 10.000 de euro pe lună mai mare decât în anul precedent.




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite