Ministerul Finanţelor: TVA nu va fi redusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor promite că, din acest an, Codul Fiscal va deveni unul predictibil, iar principalele taxe şi impozite nu vor fi modificate. Economiştii nu au încredere în angajamentele oficialilor, spunând că stabilitatea fiscală depinde mai mult de partea politică decât de cea tehnică.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ţinut să contrazică ieri, în cadrul unui eveniment pe teme de fiscalitate, speculaţiile privind desfiinţarea cotei unice sau cele privind reducerea TVA. „În ultima vreme se vorbeşte despre renunţarea la cota unică şi aş dori să reafirm intenţia Guvernului de a menţine acest impozit, precum şi celelalte impozite şi taxe importante pe care bugetul le colectează", a declarat secretarul de stat în MFP, Dan Tudor
Lazăr.

Clarificările făcute de oficial au mai fost auzite şi în anii trecuţi din gura autorităţilor, de aceea, Lazăr s-a văzut obligat să adauge că decizia majorării TVA a fost luată „pe fondul derapajelor economice din UE". „Deşi unii vorbesc despre reducerea TVA, acest lucru nu se va întâmpla", a mai spus secretarul de stat. Oficialii MFP au transmis ieri că vor rescrie şi să republice Codul Fiscal pentru a creşte transparenţa şi predictibilitatea acestuia. Asta cere şi mediul de afaceri, şi FMI, şi Banca Mondială. Experţii în fiscalitate nu cred însă în promisiunile autorităţilor. „Predictibilitatea se asigură prin două metode, fie renunţă să mai modifice Codul prin ordonanţe de urgenţă, fie Curtea Constituţională le interzice acest lucru. Finanţele pot să-şi asume o schimbare de acest gen, dar problema e dacă poate şi politicul", arată Emilian Duca, tax partner al BDO.

„Cazuri excepţionale"

Întrebat ulterior de „Adevărul" dacă Guvernul va renunţa la metoda amendării Codul Fiscal printr-o avalanşă de ordonanţe de urgenţă, Lazăr a precizat: „Sistemul Ordonanţei de Urgenţă va fi utilizat numai în cazuri excepţionale, cum ar fi alinierea la priorităţile UE, evitarea cazurilor de infringement sau situaţii particulare determinate de criza economică". În acest caz, predictibilitatea e ca şi anulată, având în vedere că în cazul tuturor modificărilor de Cod Fiscal din ultimii doi ani s-au invocat „situaţiile particulare determinate de criza economică". Iar, în cazul României, criza nu s-a încheiat.

Majorare nu înseamnă renunţare

Potrivit lui Duca, renunţarea la cota unică e una, iar creşterea sau scăderea ei este alta. Or, autorităţile spun că nu vor „renunţa" la acest tip de impozitare. „În iulie, când Guvernul va vedea că nu reuşeşte să adune veniturile programate, vom asista la o majorare a cotei unice", crede expertul. Apoi, din categoria principalelor taxe şi impozite fac parte şi contribuţiile de asigurări sociale. Ce se va întâmpla în acest caz? „În acest moment, nivelul contributiilor sociale rămâne la nivelul stabilit, acesta urmând să fie reanalizat după şase luni. Se va avea în vedere evoluţia indicatorilor macroeconomici şi bugetari, iar în cazul în care spaţiul fiscal ne va permite vom putea lua decizia de a le reduce", a precizat Lazăr pentru „Adevărul".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite