Ministerul Economiei a anunţat că va privatiza managementul unui sfert din companiile din subordinea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va începe, în această lună, procedurile pentru privatizarea managementului la un sfert din companiile aflate în subordinea sa, dar deocamdată nu s-a decis la care dintre ele, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit website-ului ministerului, MECMA are sub autoritatea sa un număr de 55 de companii, societăţi naţionale şi regii autonome, în următoarele domenii: energie, industrie, petrol, gaze, resurse naturale şi industria de apărare. În cazul unora dintre ele, precum Petrom, E.ON şi GDF Suez Energy, ministerul are în portofoliu pachete minoritare de acţiuni. La acestea se adaugă nouă institute de cercetare.

Procedura privind privatizarea managementul implică selectarea unui consultant care să stabilească criteriile pe care trebuie să se plieze noii manageri privaţi, aşa cum s-a procedat şi în cazul privatizării managementului Fondului Proprietatea.

„Este o măsură pe care am anunţat-o din momentul în care am fost numit ministru. Sunt convins că un management privat la unele companii aflate în subordinea noastră va aduce rezultate economice şi mai bune şi va da încredere investitorilor interesaţi în proiectele majore pe care le are în vedere România în următoarea perioadă", a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton.

În comunicatul ministerului se mai arată că instituţia a derulat mai multe proiecte de evaluare asupra impactului privatizării managementului.

În urmă cu câteva zile s-a încheiat şi evaluarea „Functional Review" efectuată de Banca Mondială la Ministerul Economiei, care, de asemenea, recomandă implementarea măsurilor pentru privatizarea managementului la unele companii aflate în subordinea ministerului.

„În câteva zile, MECMA va publica anunţul de licitaţie pentru privatizarea managementului la unele companii din subordinea sa. În prezent se derulează ultimele evaluări pentru stabilirea exactă a companiilor care vor intra în acest program", mai spun oficialii ministeriali.

Managementul privat, condiţie a Fondului Proprietatea

Ministerul Economiei are în plan înfiinţarea, în acest an, a două complexuri energetice în Oltenia şi Valea Jiului. Primul ar urma să cuprindă actualele complexuri Turceni, Craiova şi Rovinari, precum şi Societatea Naţională a Lignitului, iar cel de-al doilea va grupa minele viabile de huilă cu termocentralele Deva şi Paroşeni.

Acesta este planul alternativ al ministerului la formarea celor doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, blocaţi în instanţă de Fondul Proprietatea şi de sindicatele din Hidroelectrica.

"Adevărul" a relatat zilele trecute, citând surse din sectorul energetic, că Fondul Proprietatea este de acord cu planul alternativ al Guvernului privind cele două noi complexuri energetice, cu condiţia existenţei unui management privat la noile companii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite