Ministerul Economiei vinde 11,84% din acţiunile Petrom şi nu va participa la majorarea capitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei intenţionează să listeze pe bursă un pachet de 11,84% din participaţia de 20,64% pe care o deţine la compania petrolieră Petrom, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de minister.

Astfel, pachetul de acţiuni Petrom tranzacţionat pe Bursa de Valori Bucureşti va creşte de la 6,21% în prezent, la 17,69%.

Totodată, Ministerul Economiei va rămâne cu o participaţie de 8,8%. Din această deţinere, un pachet de acţiuni de până la 8% din titluri trebuie vândut către salariaţii Petrom, conform prevederilor din contractul de privatizare.

Statul nu are bani să participe la majorarea de capital

În cazul în care Adunarea Generală a Acţionarilor decide majorarea de capital, Ministerul Economiei este mandatat să-şi tranzacţioneze drepturile de preferinţă, se mai arată în proiectul de HG. La finele săptămânii trecute, Mariana Gheorghe, CEO Petrom, spunea că anul acesta va avea loc o majorare de capital cu 600 de milioane de euro, indiferent dacă statul român va participa sau nu la acest proces.

"Din cauza conjuncturii economice şi a lipsei fondurilor necesare, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de acţionar al statului român nu îşi poate menţine cota de participaţie în cadrul operatorilor economici în cazul în care se hotărăşte majorarea capitalului social al acestora cu aport în numerar", se mai arată în nota explicativă.

Pentru coordonarea procesului de listare şi de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă, va fi formată o comisie formată din ministrul Economiei, cel al Finanţelor, un secretar de stat din aparatul propriu al primului-ministru, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi un alt secretar de stat numit prin ordin al ministrului Economiei.

Oficialii ministerului precizează, în nota de fundamentare, că procesul de vânzare a participaţiilor minoritare deţinute de stat la diverse companii a fost inclus în Programul de Guvernare 2009-2012.

Metoda de vânzare prin listarea la bursă va consolida şi va revigora piaţa de capital românească, susţin oficialii ministeriali.

Veniturile din această privatizare se vor vira în contul general al Trezoreriei statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite