Ministerul Economiei răspunde canadienilor: Negocierile pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce reprezentanţii Bayfront, care controlează firma Roman Copper, au declarat că au ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min, Ministerul Economiei le răspunde: negocierile s-au încheiat irevocabil!

Ministerul Economiei a anunţat, într-un comunicat de presă, că negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă.

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se va asigura că activitatea Cupru Min va continua în condiţii optime, reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu"
, se arată în comunicat.

Ministerul va relua în perioada următoare procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate în faţa FMI. "Statul român are nevoie de parteneri serioşi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare", notează instituţia.

Prin una dintre clauze Roman Copper trebuia să îşi asume toate obligaţiile de mediu şi de gospodărire a apelor aferente autorizaţiilor Cupru Min. În acest sens, Roman Copper trebuia să vireze Cupru Min 32,2 milioane de euro, cu titlu de investiţii privind protecţia mediului şi gospodărirea apelor. Totodată, cumpărătorul era anunţat că suma totală privind obligaţiile de mediu ar putea fi mai mare.

Clauzele de transparenţă permiteau statului să facă public contractul.

Totodată, Ministerul Economiei a dorit ca plata pachetului integral de acţiuni ale Cupru Min, de 200,7 milioane euro, să fie efectuată în termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurenţei şi primirea autorizaţiei integrate de mediu.

Bayfront Capital Partners, care controlează Roman Copper, a anunţat însă, că a ajuns cu o zi în urmă la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

"Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet", a declarat într-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.

CITEŞTE ŞI

Ministerul Economiei: Cuprul de la Roşia Poieni-Cupru Min  valorează 13-14 miliarde de euro

Ministerul Economiei: Preţul de privatizare a Cupru Min nu a ţinut cont de resurse pentru că nu acestea s-au privatizat

Autorizaţia de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011

Negocierile pentru privatizarea Cupru Min se prelungesc. Statul cere garanţii pentru investiţiile de mediu

Ungureanu: Cupru Min este neprofitabilă şi izolată economic

Licitaţia prin care Cupru Min a fost privatizată poate fi anulată în doar câteva ore. Statul şi canadienii încă negociază

Ungureanu, după ce s-a aflat că Băsescu este dispus să-şi dea demisia: Atenţia media trebuie îndreptată către negocierea contractului Cupru Min

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite