Ministerul Economiei pregăteşte o nouă strategie energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei va elabora o nouă strategie energetică până în a doua jumătate a acestui an, întrucât cea aflată în vigoare, adoptată în 2007, nu mai este de actualitate, a declarat ministrul de resort, Adriean Videanu, într-un interviu acordat publicaţiei Focus Energetic.

"România are, în prezent, o strategie energetică pentru perioada 2007 – 2020, elaborată imediat după aderarea la Uniunea Europeană, care lua în considerare realităţile de atunci, cum ar fi o creştere economică susţinută, chiar aproape de 7%. Nimeni nu a luat în considerare, de exemplu, criza economică ce deja începuse “să-şi arate colţii” pe mapamond. Astăzi, altele sunt realităţile: criza ne-a lovit, iar prognoza creşterii de consum de energie, care a stat la baza actualei strategii, a fost infirmată", a spus ministrul.

Acesta a amintit că sectorul energetic se va reorganiza în acest an prin formarea celor două companii gigant, care vor include atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare.

Mai mult, Uniunea Europeană a adoptat noi directive în domeniul energetic în acest timp.

"Aşa că devine imperios necesară revizuirea strategiei energetice pentru România, poate pentru o perioadă mai lungă, până în 2025, şi care să cuprindă noile realităţi. Probabil în a doua jumătate a anului vom avea proiectul noii strategii energetice, care va fi dezbătută cu toţi factorii implicaţi: specialiştii din domeniu, sindicate, patronate, societatea civilă, partide politice", a explicat Videanu.

Ministrul a mai spus că, înainte de a pune pe hârtie noua strategie, sunt necesare studii de fundamentare, care să analizeze atât aspectele legate de potenţialul surselor primare de energie disponibile în condiţiile restricţiilor de mediu actuale, cât şi diversele variante şi opţiuni de dezvoltare sectorială.

Videanu a mai arătat intenţia ministerului pe care îl conduce de a elabora un Plan de măsuri de promovare a surselor regenerabile de energie, precum şi posibilitatea de înfiinţare a unui fond de investiţii care să includă participaţiile statului în societăţile comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite