Ministerul Economiei începe o nouă procedură de privatizare a Cupru Min

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei a iniţiat o nouă procedură de privatizare a companiei miniere Cupru Min Abrud, prin desemnarea consultantului juridic, în urma discuţiilor avute în luna octombrie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Serviciile de asistenţă juridică în procesul de pregătire şi derulare a privatizării Cupru Min vor fi asigurate de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, selectată în urma unei licitaţii pe baza ofertei cu preţul cel mai mic, au arătat sursele.

Compania Cupru Min Abrud a mai fost scoasă la privatizare în anii anteriori, inclusiv în perioada în care s-a aflat în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, dar procedura nu a fost finalizată.

În luna octombrie, la ultima misiune de evaluare, reprezentanţii FMI au discutat cu oficialii Ministerului Economiei despre necesitatea iniţierii procesului de privatizare la mai multe companii, printre care şi Cupru Min.

Un document guvernamental prezentat în luna iulie de Mediafax releva că Guvernul este presat să găsească o soluţie pentru a evita închiderea Cupru Min, după ce compania a fost lansată de mai multe ori la privatizare, dar fără succes.

Conform documentului, la Ministerul Economiei au fost înregistrate, în cursul anului 2010, două scrisori de intenţie, din partea firmei Minerals and Metals Group Australia, interesată de concesionarea, achiziţionarea, dezvoltarea şi operarea minelor de cupru de la Roşia Poieni, şi firmei Barrick Gold Corporation Romania, interesată să achiziţioneze Cupru Min.

"Având în vedere situaţia actuală a societăţii, piaţa cuprului şi prognoza acesteia, există perspective de viabilizare a activităţii miniere într-o perioadă de circa trei ani, prin realizarea programului de investiţii, dar şi prin ştergerea din datoria istorică de 61,7 milioane de lei, a penalităţilor de întârziere de 42,9 milioane de lei şi a majorărilor de tarif în valoare de 12,5 milioane de lei, către Electrica Transilvania Sud Braşov", este strategia formulată în documentul citat.

Cupru Min este controlată în totalitate de Ministerul Economiei şi a înregistrat la 31 mai 2010 o pierdere de 2,57 milioane de lei şi datorii de 64,8 milioane de lei, din care 61,5 milioane de lei către Electrica, cu grafic de eşalonare, şi 1,88 milioane de lei la bugetul de stat.

Necesarul de investiţii pentru retehnologizare este de 78 de milioane de euro, fonduri de care unitatea nu dispune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite