Ministerul Economiei: România şi Bulgaria nu riscă să piardă banii europeni pentru conducta Giurgiu-Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţarea europeană privind interconectarea sistemelor de gaze dintre România şi Bulgaria nu este periclitată, iar proiectului este realizată în conformitate cu prevederile deciziei de finanţare a UE, susţine Ministerul român al Economiei.

Cotidianul bulgari „Dnevnik Daily Bulgaria Bulgaria" a scris în ediţia de astăzi că România şi Bulgaria ar putea pierde fondurile europene destinate conductei Giurgiu-Ruse, întrucât proiectul este întârziat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea română, respectiv staţia de măsurare gaze (SMG) Giurgiu şi segmentul terestru situat între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare a Dunării de pe ţărmul românesc.

În cadrul întâlnirilor din 5 şi 26 octombrie 2010, Transgaz şi Bulgarian Energy Holding, împreună cu Bulgartransgaz, au convenit asupra obiectivelor Foii de Parcurs aferente anului 2010.

Primul element, semnarea şi expedierea către potenţialii shipperi a Scrisorii de sondare a pieţei a fost realizat, următoarele etape stabilite pentru lunile noiembrie şi decembrie fiind:

- întocmirea şi expedierea către UE a Raportului asupra stadiului de implementare a proiectului;

- întocmirea şi expedierea către UE a cererii de prefinanţare de 30%;

- stabilirea modalităţii de achiziţie comună Transgaz-Bulgartransgaz a serviciului de proiectare aferent subtraversării Dunării;

- desfăşurarea formalităţilor de achiziţie comună a contractelor de proiectare a secţiunii de subtraversare a Dunării;

- desfăşurarea formalităţilor de achiziţie a materialului tubular pentru segmentul terestru al României.

„Finanţarea europeană privind interconectarea sistemelor de gaze ale celor două ţări nu este periclitată, derularea în comun a implementării proiectului făcându-se în conformitate cu prevederile Deciziei de finanţare a UE", spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Interconectorul are o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, capacitate minimă de transport de 0,5 miliarde de metri cubi pe an, presiune maximă - 40 bar, presiune minimă - 29 bar, diametrul conductei de interconectare - DN 500 milimetri.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 23,8 milioane de euro, din care 10,1 milioane de euro reprezintă contribuţia Transgaz, iar 13,7 milioane de euro - contribuţia Bulgartransgaz.

Implementarea proiectului presupune următoarele etape: construcţia a două staţii de măsurare gaze, SMG Giurgiu şi SMG Ruse; execuţia unei conducte de 7,2 km între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare situat pe malul românesc al Dunării; execuţia unei conducte 15,4 km între SMG Ruse şi punctul de subtraversare situat pe malul bulgăresc al Dunării; execuţia subtraversării fluviului Dunărea prin montarea a două fire de conductă (fir principal şi fir de rezervă) în lungime totală de 4,14 km (2,07 km x 2 fire).

Proiectul este estimat a fi finalizat în anul 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite