Ministerul Economiei: Nu putem renegocia participaţia statului la Roşia Montană fără avizul de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Roşia Montană este în prezent în faza de obţinere a avizului de mediu, prin urmare nu poate fi renegociată în acest moment participaţia statului român, a declarat astăzi, pentru "Adevărul", directorul direcţiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Mihai Găman.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că proiectul Roşia Montană trebuie să meargă mai departe, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".

În prezent, statul român deţine 19,3% proiect prin intermediul societăţii Minvest Deva, aflată în subordinea Ministerului Economiei, iar restul aparţine companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Întrebat dacă reprezentanţii statului în proiect au mai pus vreodată problema majorării participaţiei Minvest Deva, Găman a răspuns: "Nu s-a încercat acest lucru până acum, pentru că proiecul este încă în faza de obţinere a avizelor, deci nu am avut ce renegocia. Nu poţi să-ţi majorezi participaţia în ceva ce nu merge încă".

"Probabil că preşedintele are dreptate când pune problema în acest fel, dar nu acesta este momentul să renegociem, ci atunci când este sigur că proiectul va merge mai departe", a arătat Găman.

El a explicat faptul că majorarea participaţiei statului nu poate fi făcută fără acordul acţionarilor majoritari, întrucât statul este minoritar în acest proiect şi trebuie să se comporte ca orice investitor pe o piaţă liberă.

"Ne putem majora participaţia prin două metode: fie prin înţelegera părţilor, fie prin majorarea capitalului social. Dar nici majorarea capitalului nu poate fi făcută fără acordul acţionarilor majoritari", a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei.

Găman a adăugat că discuţiile cu acţionarii majoritari vor fi destul de dificile, având în vedere numărul mare al acestora. "Sunt mulţi investitori care au cumpărat acţiuni la bursa de la Toronto. Şi nu vorbim aici de participanţi neimportanţi, ci de mari companii americane", a completat Găman.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite