Oficial din Ministerul Economiei: Nu avem bani pentru dezvoltarea mineritului, abia asigurăm paza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa banilor în sectorul minier din România face imposibilă o dezvoltare a sectorului fără investiţii private, iar un minerit modern ar putea fi posibil abia în 2015, dacă se iau măsuri radicale, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

Oficialul a amintit, în cadrul conferinţei cu tema "Mineritul modern în România", problemele datoriilor istorice ale companiilor miniere, în special ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), ce va deveni sucursală a uneia dintre cele două noi companii energetice gigant. Acestea vor rezulta în urma restructurării sectorului energetic de stat.

Autorităţile au demarat încă de anul trecut discuţiile cu Comisia Europeană pentru ştergerea unei părţi a datoriilor CNH. "În următoarele şase luni vom lucra la această măsură radicală", a spus Şerban.

Potrivit acestuia, sectorul minier suferă de o puternică lipsă a investiţiilor, chiar dacă rezervele de resurse minerale din solul ţării sunt uriaşe. "În prezent, noi ne punem probleme legate de asigurarea pazei", a exemplificat el lipsa banilor.

"În ceea ce priveşte uraniul, a trebuit să mergem în Kazahstan să asigurăm de acolo materia primă pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. România are resurse de uraniu, dar nu avem bani să le exploatăm", a arătat Şerban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite