Ministerul Comunicațiilor va concedia 25% din personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Sandu, ministrul Comunicațiilor, a declarat, vineri, că are în calcul disponibilizarea a 25% din cei 149 de angajați ai instituției pe care o conduce.

Potrivit ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), prezent în cadrul unei conferințe organizate de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică, disponibilizările vor avea la bază criteriul competenţei. Salariaţii vor fi evaluaţi, după care se vor lua deciziile de concediere. De asemenea, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radicom) va disponibiliza 800 din cei 1.800 de angajaţi, până la sfârşitul anului.

Recent a fost adoptată Hotărârea de Guvern prin care Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) va fi reorganizată, proces care vizează realocarea a 700-800 de salariaţi, din cei 2.000 existenţi. În plus, vor fi reduse primele, sporurile şi alte cheltuieli operaţionale. Per total, aceste măsuri vor genera economii de 76,78 milioane de lei până în 2012.

Sandu a mai spus că ia în calcul fuziunea Institutului Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii (cu 30 de angajați) cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (cu 200 de angajați), însă nu a fost luată nicio decizie până acum. "Propunerea către ministerul Educației este făcută de șase luni, nu am primit încă un răspuns", a declarat el. În ceea ce privește eventuale disponibilizări, în cazul celor două institute, ministrul Comunicațiilor a propus disponibilizarea a un sfert din totalul angajaților din cele două.

Nu avem 500 de milioane de euro pentru eRomânia

Deși Sandu spune că Ministerul nu are fonduri pentru finanțarea eRomânia, el precizează că speranțele pentru implementarea acestuia sunt puse în accesarea unor fonduri europene. În plus, banii alocați pentu dezvoltarea internetului în bandă largă sunt transferați către eRomânia. Potrivit ministrului Comunicaţiilor, suma de 84 de milioane de euro vor fi folosiți pentru punerea în practică a sistemului eGuvernare. "Nu renunţ nici la eRomânia, nici la interconectivitate, nici la broadband, peste 90% din populația țării fiind deja conectată la internet. Strategia eRomânia 1 este pe masă şi în maxim două luni dăm drumul la licenţe", a precizat Sandu.

Anunțat cu surle și trâmbițe de peste un an, proiectul eRomânia are nevoie de 500 de milioane de euro pentru a fi pus  în practică. În plus, este contestat de industria IT&C autohtonă care argumentează faptul că ar costa mult prea mult. În replică, ministrul spune că Germania are 551 de servicii şi 2,5 miliarde de euro pe an pentru societate informaţională, iar noi avem doar 168 de servicii operaționale din cele 300 pe care și le-a propus MCSI până acum. "România are aceeaşi bani, dar din care trebuie să plătim şi utilităţi', explică Gabriel Sandu.

Firmele vin cu bani de acasă, statul îi dă când îi are

Dacă până acum banii de la stat erau o certitudine, acum Omnilogic, firma care a câştigat, în 2009, o licitaţie pentru realizarea unei părţi din portalul eRomânia-eRomânia 2-, se vede nevoită să vină cu bani de acasă. Şi asta pentru că, după câteva luni de la câştigarea licitaţiei încă nu a semnat contractul de furnizare. Mai mult, statul nu mai oferă garanţii pentru finanţarea unui astfel de proiect, iar cel mai probabil compania va trebui să acopere integral costurile necesare realizării şi implementării acestuia.Când va primi banii înapoi? "Cel mai probabil va trebui să acoperim din fonduri proprii contravaloarea acestui proiect, urmând ca banii să îi recuperăm în trei până la cinci ani", arată Gabriel Marin, directorul Omnilogic. Întrebat dacă firma sa poate suporta costurile unui astfel de proiect, Marin a explicat faptul că 80% din clienţii săi sunt persoane private, iar anual are afaceri de circa 120 de milioane de euro, şi de aceea a decis să-şi asume "riscul" implementării eRomânia2. În replică, ministrul Comunicaţiilor a declarat că în cel mai scurt timp, în următoarele două zile, va fi semnat şi contractul cu Omnilogic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite