Ministerul Comunicaţiilor a vrut să atribuie SNR una din licenţele de TV digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Comunicaţiilor a vrut să atribuie Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) una din licenţele pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră până cel mai târziu la 1 august, pentru suma de 1 milion de euro. Propunerea a fost însă respinsă de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, stabilirea câştigătorilor procedurilor de selecţie se va face "cel mai târziu până la data de 15 octombrie 2010, pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie comparative distincte" şi "cel mai târziu până la 01.08.2010, o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru va fi atribuită SNR", potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) au spus nici reglementatorul pieţei - ANCOM - nu a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern.

De ce a respins CNA proiectul?

Proiectul Ministerului Comunicaţiilor "încălca mai multe acte normative şi în primul rând legea audiovizualului, dar şi o ordonanţă de urgenţă cu putere de lege care se referă la domeniul comunicaţiilor", potrivit CNA. În plus, "procedura de atribuire a primelor două multiplexe este demarată şi prevede o selecţie comparativă, iar pentru celelalte patru multiplexe, o selecţie competitivă, aşa că nu vedem cum ar fi posibilă modificarea acestei strategii şi atribuirea directă a unui multiplex către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Credem că trebuie să rămânem în parametrii pe care a început acest proces. SNR poate participa la procedurile de selecţie deja demarate, la fel ca oricare alt competitor", mai arată CNA

Proiectul prevede stabilirea câştigătorilor "cel mai târziu până la data de 15 decembrie 2010, pentru 3 licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie competitivă".

Proiectul mai spune că "pentru finalizarea procesului de tranziţie la termenul asumat şi notificat la nivelul Comisiei Europene, al treilea multiplex digital naţional, bazat pe frecvenţele utilizate în prezent în reţeaua postului public TVR 2, va fi atribuit Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR) până la data de 01.08.2010, cu plata unei taxe de licenţă în valoare de 1.000.000 euro (...) cu obligaţia ca acesta să retransmită programele publice naţionale de televiziune transmise în sistem analogic, pe cale radio terestră, precum şi posturile private de televiziune, potrivit criteriilor şi modalităţilor stabilite de CNA".
În proiect se menţionează că "restul de 3 multiplexe vor avea posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 01.01.2012".

Totodată, în nota de fundamentare se afirmă că reglementările ANCOM prevăd obligativitatea SNR de a-şi păstra în funcţiune reţelele analogice de televiziune până în 2012, pe motivul diminuării impactului tranziţiei la digital asupra populaţiei. "Această prevedere elimină, practic, SNR din competiţie prin faptul că este obligată să-şi blocheze reţelele existente şi să achiziţioneze o reţea complet nouă, iar după anul 2012, reţelele analogice blocate vor fi scoase din funcţiune, fără a fi amortizate", se explică în nota de fundamentare.

Sindicalistii SNR au avertizat, recent, că fără măcar o licenţă de televiziune digitală terestră, compania ar putea falimenta, potrivit Hotnews. Ei spun că, în urmă cu cinci ani, SNR a contractat un credit furnizor garantat de stat, prin Ministerul Finanţelor, în valoare de 126 de milioane de dolari, pentru retehnologizarea reţelelor de emiţători de televiziune pentru TVR1 şi TVR2. Dupa 2012, SNR ar mai avea de plătit rate de 65 milioane de dolari şi se bazează pe acest multiplex pentru a-şi recupera din investiţie.

SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România şi transmite programele publice de televiziune încă din anul 1957. Sub brandul Radiocom, compania asigură suport de transmisii pentru telefonia publică, reţelele de telefonie mobilă, transfer de date şi internet. Societatea este controlată integral de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Cine sunt companiile străine care au cumpărat caietele de sarcini?

Citeşte şi Ruşii şi austriecii vor licenţele de televiziune digitală de la noi

RCS&RDS, Romtelecom, TDF, Societatea Națională de Radiocomunicații, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG (ORS) și General Satellite Sofia sunt cei șapte cumpărători ai caietelor de sarcini pentru acordarea celor două multiplexe de televiziune digitală terestră, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații  (ANCOM).

Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG (ORS) este Serviciul de Radiodifuziune Austriac și este providerul principal de servicii digitale și de cablu local.

General Satellite Corporation este o companie rusească de cercetare și care produce echipamente de tip setup box. Potrivit informațiilor de pe site-ul acesteia, compania produce set-up boxuri pentru piața rusească, precum și pentru cea europeană. Ea deține o fabrică de profil în Gousev, un oraș din Kaliningrad.

TDF este o companie franceză de echipamente de telecomunicații.

Dintre cei șapte cumparatori ai caietelor de sarcini puse în vânzare de ANCOM, compania General Satellite Sofia a cumpărat numai caietul de sarcini pentru acordarea primului multiplex de televiziune digitala terestră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite