Ministerul Finantelor a lansat Catalogul de taxe si impozite - editia 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce fostul ministru de finante Ionut Popescu a anuntat ca in 2005 a avut loc o "rupere a faliilor" in domeniul fiscalitatii, noul ministru, Sebastian Vladescu, vine sa le mai rupa o data.

Dupa ce fostul ministru de finante Ionut Popescu a anuntat ca in 2005 a avut loc o "rupere a faliilor" in domeniul fiscalitatii, noul ministru, Sebastian Vladescu, vine sa le mai rupa o data. Acesta si-a facut publice, miercuri, propunerile de modificare a Codului Fiscal, din care o buna parte sunt noutati absolute.
Carbunele si cocsul vor fi accizate
De la 1 ianuarie 2006 vor fi introduse accize la carbune si cocs, e drept ca pentru inceput la un nivel de 0%. Potrivit graficului convenit de Romania cu UE, cu incepere din 2007, nivelul accizelor de plata pentru carbune va fi de 0,15 euro/gigajoule, pentru uzul comercial, si 0,3 euro/gigajoule pentru destinatiile necomerciale. Pentru 1 iulie 2006, Ministerul Finantelor a propus ca accizele de plata la alcoolul etilic sa creasca cu aproximativ 18%, fata de nivelul actual de 465,35 euro in prezent. Tot de la aceeasi data va creste acciza la benzina cu plumb, cu aproximativ 7%, in timp ce cea aplicata benzinei fara plumb va ramane la acelasi nivel. Majorari importante se vor inregistra in cazul pacurii, acciza pentru aceasta urmand sa creasca cu aproape 50%, si in cazul carburantului GPL care va fi taxat in plus cu 41 eurocenti, respectiv o crestere de 25% fata de nivelul actual. Energia electrica va fi accizata de la 1 iulie cu 30% mai mult, indiferent de destinatia sa. Pentru tigari, Ministerul Finantelor a propus o noua modalitate de calcul al accizelor la tigari si a introdus o valoare de referinta sub care nu se va putea situa pretul nici unei marci de tigarete. Accizele pentru tigari vor fi calculate, incepand de anul viitor, pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vanduta categorie de pret. Pretul nu va putea cobori sub o valoare de referinta, care va fi egala cu 76% din pretul de vanzare a celei mai vandute tigari. Masura va favoriza principalii producatori de pe piata si va duce la scumpirea tigarilor din categoria inferioara, apreciaza surse din industria tutunului. Astfel, de la 1 iulie, un pachet de Carpati nu va mai putea costa mai putin de 26.000 lei, fata de 22.000 lei in prezent. Comercializarea bauturilor alcoolice se va face in functie de un pret de referinta, sub care, in principiu, nu va putea scadea pretul de vanzare. Un producator va putea practica pe piata preturi mai mici decat valoarea de referinta doar daca obtine acordul Ministerului Finantelor si nu inregistreaza pierderi sau obligatii restante la buget.
Impozitele pe cladiri vor fi majorate
Impozitele datorate autoritatilor locale de proprietarii de cladiri si autovehicule vor fi majorate anul viitor, concomitent cu modificarea procedurilor de calcul al valorii impozabile. In cazul cladirilor, cota va fi de 0,1 % din valoarea impozabila, adica egala cu cea existenta in prezent in mediul rural si de doua ori mai mica decat cea aplicata acum in mediul urban, insa se va aplica unor valori mai mari. O alta modificare se refera la modul de calcul al valorii impozabile. Aceasta, pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati, va creste de la 6,313 milioane lei vechi la 6,69 milioane lei. Coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata, pentru ajustarea acesteia la rangul localitatii si la amplasament, vor fi dublati, in majoritatea cazurilor. In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, cum ar fi centrul Capitalei, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. In plus, pentru cladirile de peste 100 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare fractiune de 100 de metri patrati. In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,5% si 3% din valoarea impozabila, de inventar, comparativ cu 0,5-1% in prezent. Si in cazul terenurilor vor fi majorate valorile de impozitare si coeficientii de ajustare, valoarea impozabila fiind calculata dupa o metoda similara celei utilizate la cladiri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite