Ministerul Finanţelor "desfiinţează" ţigările ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat încă în dezbaterea parlamentului, Codul Fiscal este aspru criticat de reprezentanţii mediului de afaceri, care atrag atenţia asupra consecinţelor nefaste ale acestuia asupra activităţii

Aflat încă în dezbaterea parlamentului, Codul Fiscal este aspru criticat de reprezentanţii mediului de afaceri, care atrag atenţia asupra consecinţelor nefaste ale acestuia asupra activităţii economice. În plus, aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Finanţelor nu are o strategie fiscală pe termen mediu şi că nu sunt consultaţi la adoptarea deciziilor care le va influenţa activitatea pe viitor.
Piaţa imobiliară, ocolită de marii investitori
Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Leasing (ASL) atrag atenţia că aplicarea TVA pe dobânda de leasing, prevedere stipulată în proiectul de Cod Fiscal care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007, nu există nicăieri în Europa. "O ţin una şi bună că aşa vrea Uniunea Europeană", spune Ioan Ban, de la ASL. În acelaşi timp, producătorii autohtoni de ţigarete spun că introducerea accizei minimale la nivelul de 91% din acciza aferentă ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vândută va duce la scumpirea mărcilor ieftine şi medii, care vor ajunge să coste aproape cât cele mai de lux. Astfel încât "brandul naţional Carpaţi va fi desfiinţat", după cum s-a exprimat Gilda Lazăr, directorul Corporate Affairs la JTI România, care a opinat că acciza minimă trebuie eliminată, din cauză că perturbă grav piaţa. Nici majorarea impozitului pe clădirile aparţinând persoanelor juridice nu este văzută cu ochi buni, apreciindu-se că, astfel, marii investitori din domeniul imobiliar vor rămâne departe de România. "Acest impozit se transferă în costuri, iar chiria pentru o clădire de birouri se va majora cu 3-4 euro/lună. Ce investitor serios vine să construiască o fabrică pe care o mai plăteşte încă odată în 50 de ani? Mai bine se duce în Ucraina", a declarat avocatul Gabriel Biriş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite