Ministerul Economiei acuză secretomania din piaţa de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, pusă la zid din cauza lipsei de tranparenţă Pentru neregulile din piaţa de energie, toată lumea dă vina pe toată lumea.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, pusă la zid din cauza lipsei de tranparenţă

Pentru neregulile din piaţa de energie, toată lumea dă vina pe toată lumea. Mai nou, în ring au intrat Ministerul Economiei şi Comerţului şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Informaţii de bază pentru o piaţă a energiei transparentă, precum preţurile cu care se tranzacţionează energia electrică, cotele de piaţă ale furnizorilor, modul de fundamentare a preţului electricităţii pentru consumatorii captivi, companiile exportatoare etc., rămân învăluite în mister. Deşi deţine, sau ar trebui să deţină, toate aceste informaţii, ANRE nu se grăbeşte să le facă publice, atât timp cât legislaţia, creată tot de această instituţie, îi permite. Directorul Direcţiei de Politici Energetice din cadrul MEC, Alexandru Săndulescu, a arătat, la finele săptămânii trecute, că a solicitat în repetate rânduri informaţii de la ANRE, dar de regulă nu a primit datele solicitate, iar ANRE a încălcat, în acest fel, legea. "Ca instituţie publică, activitatea ANRE ar trebui să fie mai transparentă", a afirmat Săndulescu.

Lipsa de informaţii favorizează corupţia

Fostul preşedinte ANRE, Jean Constantinescu, în prezent coordonator de programe în cadrul USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională), a afirmat, la rândul său, că în rapoartele de monitorizare a pieţei de energie ANRE nu face deloc analize asupra comportamentului participanţilor la piaţă. El a mai arătat că absenţa unor informaţii credibile despre preţ face piaţa de energie vulnerabilă în faţa corupţiei şi manipulărilor de orice gen. "Toate preţurile, în special cele reglementate, ar trebui să fie cunoscute, chiar dacă nu se cunoaşte numele exact al producătorului. Informaţia ar fi foarte utilă pentru investitori şi noi ducem lipsă de investiţii", a spus Constantinescu. De cealaltă parte, Dan Ionescu, directorul general al Departamentului Piaţa de Energie din cadrul ANRE, a declarat că "nu i se pare normal" ca Ministerul Economiei, în calitate de administrator al producătorilor, să nu cunoască prin reprezentanţii săi în conducerea companiei cantităţile şi preţurile pentru piaţa reglementată.

"Băieţii deştepţi", liberi să vândă în afara Bursei

Fostul preşedinte ANRE a mai spus că ordinul dat de Codruţ Şereş, prin care toate cantităţile de energie disponibile trebuie vândute prin Bursă, poate să nu fie respectat de producători. "Nu există o lege care să interzică unui producător să vândă energie în afara Bursei, prin negociere directă. Acest ordin este administrativ şi, ca atare, cel care nu-l respectă nu poate să ia decât o pedeapsă administrativă, adică o mustrare, o reducere de salariu şi, cel mult, demitere", a spus Constantinescu.

Reprezentantul USAID a arătat că în România ar trebui să existe prevederi stricte referitoare la vânzările publice, aşa cum există în cazul achiziţiilor publice. Constantinescu a mai declarat că a propus guvernului înfiinţarea unei instituţii care să supravegheze activitatea autorităţilor de reglementare de pe piaţa de energie şi să le sancţioneze pe acestea atunci când nu iau măsuri pentru a corecta distorsiunile de pe piaţă, însă propunerea a fost respinsă. Ideea este acum susţinută de Ministerul Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite