„Minerii şi Valea/Şi-au pierdut răbdarea“? E, nu chiar pe toată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma negocierilor cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, liderii minerilor din Valea Jiului au ajuns la un consens, urmând ca detaliile înţelegerii să fie făcute publice luni, 12 martie 2012, anunţă, într-un comunicat, Ministerul Economiei. „Astfel, s-au creat premisele stingerii conflictului de muncă şi a reluării activităţii din această seară“, spuneau, ieri, oficialii.

Măsurile convenite la Bucureşti în vederea stingerii conflictului vor fi anunţate „după ce acestea vor fi validate, prin decizii legale, ale conducerii CNH şi sindicatului «Muntele»“.

Ministrul Bode le mulţumeşte minerilor

În acelaşi comunicat, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, precizează că „le mulţumeste liderilor de sindicat pentru disponibilitatea de care au dat dovadă minerii din Valea Jiului, înţelegând pe deplin că soluţiile rezultă doar în urma dialogului“.

Ce vor minerii: spor de periculozitate mai mare

Minerii au protestat cinci zile pentru a obţine mărirea sporului de periculozitate, şi se pare că problema s-a rezolvat, dar nu se ştie concret în ce fel.
Salariul minim pe economie a crescut de la 600 la 700 de lei şi, potrivit legislaţiei şi Contractului Colectiv de Muncă, la fel trebuia să se majoreze şi sporul de periculozitate.

Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, într-un final, banii s-au găsit în bugetul Companiei Naționale a Huilei. Și asta după ce reprezentanții MInisterului Economiei au refuzat să deblocheze acești bani. Pentru rezolvarea doleanțelor, minerii din Valea Jiului au protestat timp de cinci zile. În cea de-a patra zi de revoltă, lucrurile au degenerat în îmbrânceli cu jandarmii și în blocarea, pentru câteva ore, a DN 66.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite