UPDATE Minereu de uraniu furat din depozitele Companiei Naţionale a Uraniului. Impactul radiologic este nesemnificativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cantitate de minereu de uraniu a fost furată din depozitele Companiei Naţionale a Uraniului, a declarat astăzi, pentru "Adevărul", directorul general al companiei, Nicu Popa.

"Este un furt ca orice furt", ne-a declarat Popa.

Potrivit Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), este vorba de 73,5 kilograme de minereu de uraniu.

UPDATE Valoarea totală a celor 73,5 kilograme de minereu de uraniu este foarte redusă, de sub 500 de dolari, fiind vorba de un grad redus de radioactivitate, au declarat, pentru "Adevărul", surse din domeniu.

"Practic, este vorba mai mult de pietre", au menţionat sursele

CNCAN a anunţat, într-un comunicat, că în ziua de 26.10.2011, la ora 15.14, Compania Nationala a Uraniului (CNU - SA) a informat CNCAN că personalul de la Punctul de lucru - Sector Stei din cadrul Sectorului minier Baiţa Plai (fostă Sucursală Bihor) a constatat dispariţia a 8 surse echivalente de minereu de uraniu (8 ţevi cu lungimea de aproximativ 3,5 metri şi diametrul de 2", sudate la capete, conţinând în total circa 73,5 kilograme de minereu de uraniu).

Minereul de uraniu conţinut în ţevile respective intră în categoria materiale de joasă activitate, au precizat oficialii CNCAN.

"Impactul radiologic al minereului de uraniu existent în cele 8 ţevi este nesemnificativ. De asemenea, potenţialul de contaminare radioactivă a mediului este extrem de limitat având în vedere cantitatea redusă de minereu, cât şi forma fizică în care se găseşte (rocă naturală). Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atâta timp cât minereul de uraniu este închis în ţevi. Chiar şi în cazul în care întreaga cantitate de minereu ar ajunge în mediu prin tăierea sau distrugerea ţevilor de metal, impactul este redus, întrucăt minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Băiţa Plai are caracteristici mineralogice şi petrografice ce îi conferă o mare stabilitate şi nu permit migrarea uraniului în mediu", se mai arată în comunicat.

CNCAN investighează împrejurările în care s-a produs dispariţia celor 8 ţevi cu minereu de uraniu, fiind luate până în prezent măsuri de sancţionare contravenţională conform legislaţiei în vigoare, mai precizează oficialii CNCAN.

Contactaţi de "Adevărul", reprezentanţii Consiliului au precizat că nu pot da mai multe informaţii pe această temă, fiind vorba de o anchetă în derulare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite