Milionarii americani sunt scotociţi adânc prin buzunare de către fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IRS (Internal Revenue Service), fiscul american, a controlat anul trecut declaraţiile de venituri ale milionarilor într-o măsură mult mai mare decât s-a concentrat asupra oamenilor cu venituri mai puţin impresionante. Unul din opt milionari a fost inspectat, spre deosebire de 1 din 100 de oameni cu venituri sub 200.000 de dolari pe an.

Atenţia sporită acordată de fisc milionarilor americani se înscrie în eforturile acestuia de a asigura o aşa-numită echitate economică. Faţă de 8%, procentul milionarilor ale căror declaraţii de venituri au fost verificate în 2010, anul trecut procentul a crescut la 12%. Între 2004 şi 2009, procentul milionarilor investigaţi a variat între 5% şi 7%. Potrivit CNBC, fiscul american intenţionează astfel să demonstreze că obligativitatea achitării taxelor priveşte pe toată lumea.

„Ne-am concentrat asupra acestor măsuri pentru a asigura o mai mare echitate sistemului, pentru a dovedi că cei de la limita de jos şi cei de la limita de sus sunt supuşi aceloraşi reguli şi aceloraşi constrângeri”, a spus Steven Miller, reprezentant al fiscului american, citat de CNBC.

Măsuri populare în an electoral

Majorarea taxelor aplicate celor bogaţi face parte din planul preşedintelui Barack Obama şi a Partidului Democrat de a face rost de bani pentru investiţii în crearea de noi locuri de muncă. Este probabil ca acest plan să fie aplicat în continuare. Deşi această măsură a fost introdusă recent şi urmează a fi aplicată într-un an electoral, purtătorul de cuvânt al fiscului american, Michell Eldridge, spune că investigaţiile asupra veniturilor milionarilor nu au nicio legătură cu politica: „IRS este o instituţie de funcţionari publici, iar deciziile noastre sunt întemeiate pe chestiuni de impozitare şi pe nimic altceva. Noi nu facem politică”.

image

Fiscul american a verificat anul trecut mai putine declaratii ale celor cu venituri mici

Veniturile inspectate au fost divizate în trei categorii: mai mici de 200.000 de dolari, mai mari de 200.000 de dolari şi peste 1.000.000 de dolari. A fost controlat unul din 25 de oameni cu venituri de 200.000 de dolari. Fiscul american a preferat şi companiile mai mari, în defavoarea celor mici. 1% din companiilor cu valoare sub 10 milioane de dolari a fost inspectată, faţă de procentul de 28% al companiilor cu valoare mai mare de 250 milioane de dolari.

Sumele adunate de fiscul american

Controlul fiscului american de anul trecut a dus la strângerea a circa 55 de miliarde de dolari, cu 3 miliarde mai puţin decât în 2010 (când aproximativ 8 din 10 indivizi au fost obligaţi la plată). Purtătorul de cuvânt explică diferenţa prin pierderile înregistrate de companii şi prin scăderea taxelor imobiliare. În total, din 141 de milioane de declaraţii de venituri, au fost verificate 1.6 milioane. Totalul impozitelor plătite, inclusiv cele 55 de miliarde colectate forţat, însumează 2.300 de miliarde (2,3 trilioane) de dolari.

În acelaşi raport al fiscului american citat de CNBC se relevă şi alte informaţii demne de atenţie. Anul trecut au fost 3.7 milioane de executări silite, 1 milion de proprietăţi au fost puse sub sechestru şi au fost confiscate 776 de proprietăţi. 77% dintre declaraţiile de venituri au fost completate electronic, o creştere semnificativă faţă de 69% în 2010. În 2011, site-ul fiscului american a înregistrat 319 milioane de vizualizări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite