Miliardele din privatizarea BCR vor veni abia la vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 2,4 miliarde de euro pe care Erste Bank trebuie să le plătească României pot intra în ţară abia la vară. "Nu a existat un termen clar în contractul de privatizare a BCR cu privire la

Cele 2,4 miliarde de euro pe care Erste Bank trebuie să le plătească României pot intra în ţară abia la vară. "Nu a existat un termen clar în contractul de privatizare a BCR cu privire la transferul acţiunilor către Erste Bank", a declarat ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu.
El a mai afirmat că unele decizii nu aparţin părţilor, ci altor organisme care deţin controlul asupra unor "părţi" din BCR. Ministrul de finanţe a dat ca exemplu filiala BCR din Republica Moldova, care nu poate fi preluată de Erste decât cu acordul Băncii Naţionale a statului moldovean. "Cred că termenul (de primire a banilor - n.n.) este de minimum trei şi de maximum şase luni de la data semnării contractului", a spus Vlădescu. Contractul de privatizare a BCR a fost făcut public de AVAS pe 25 ianuarie, dar detaliile cele mai importante sunt cuprinse în anexa la contract, care va rămâne secretă pentru mult timp, sau cel puţin până la primirea banilor de către statul român. Ulterior, s-au aflat şi rezultatele financiare obţinute în 2005 de BCR, banca realizând un profit record de 750 milioane de lei noi (205 milioane de euro), ceea ce reprezintă o creştere cu 19% comparativ cu 2004.
Banii cuveniţi României vor fi păstraţi în străinătate
O altă problemă care frământă opinia publică românească o constituie şi modalitatea convenită între comisia de privatizare a BCR şi Erste pentru păstrarea banilor cuveniţi României. Părţile au decis deschiderea în străinătate a unui cont "escrow" pe care şi-au arătat disponibilitatea să-l administreze mai multe instituţii financiare puternice. Miliardele de euro vor intra în acest cont în maximum cinci zile de la data semnării contractului de prefinalizare. Deci, statul român nu poate avea acces la bani decât după ce va satisface anumite condiţii impuse de Erste Bank. Printre acestea se numără: l preluarea directă a tuturor subsidiarilor BCR (BCR Management, BCR Asigurări etc.) l renunţarea la condiţia de a fi aprobate hotărârile AGA cu 75% din voturile membrilor şi avizul Consiliului Concurenţei cu privire la despăgubirile care trebuie plătite în contul datoriilor Bancorex. Autorităţile au "uitat" să mai spună şi care dintre părţi va beneficia de profitul pe care-l va face BCR până la preluarea definitivă de către Erste şi cine va beneficia de dobânda (care la un procent de 4% pe an înseamnă peste 260.000 de euro pe zi) adusă de miliardele depuse - chiar şi pentru cîteva zile - în contul escrow.

Din secretele anexei la contractul de privatizare
"Micile" amănunte conţinute în anexa la contract, ferite de ochii şi urechile curioşilor, pot fi:
* planul de investiţii
* vânzarea unor sedii BCR considerate "nefolositoare" de noul proprietar (aproximativ 50% din spaţii). Acestea vor aduce la Erste un profit frumuşel de sute de mii de euro
* numărul funcţionarilor bancari care vor rămâne pe drumuri în urma disponibilizărilor etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite