Miliardarul lui Ceauşescu, funeralii de şef de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru înmormântarea lui Iosif Constantin Drăgan s-au făcut sub privirile vigilente a zeci de bodyguarzi Funeraliile miliardarului Iosif Constantin Drăgan au fost marcate cu

Pregătirile pentru înmormântarea lui Iosif Constantin Drăgan s-au făcut sub privirile vigilente a zeci de bodyguarzi

Funeraliile miliardarului Iosif Constantin Drăgan au fost marcate cu drapele naţionale, escorte ale poliţiei, zeci de agenţi de pază şi un sobor de episcopi.

Aeronava care a adus în ţară trupul lui Drăgan a avut la bord 12 pasageri: familia şi apropiaţi ai decedatului. Avionul a aterizat pe Aeroportul Internaţional Timişoara la ora 21.30, iar sosirea a fost atent organizată de o firmă de pază, dar şi de o firmă de pompe funebre din Italia.

Agenţii firmei Mushin Security şi cei ai firmei italiene de pompe funebre veniseră la aeroport cu mai bine de trei ore înaintea aterizării. Maşina mortuară a fost introdusă pe pista aeroportului pentru a prelua sicriul direct din cala avionului.

Familia şi apropiaţii au aşteptat în acest timp în salonul VIP al aeroportului, în timp ce afară agenţii de pază ţineau presa la distanţă. În jurul orei 22, cortegiul funerar a părăsit Aeroportul Internaţional Timişoara, fără ca soţia sau altcineva din familie să facă declaraţii presei. Coloana, în care ultima maşină era cea funerară, a fost însoţită de un echipaj al a Poliţiei Rutiere până la ieşirea din Timişoara.

Sicriul, păzit de 15 bodyguarzi

Sicriul a ajuns în Lugoj la ora 23, fiind depus la Universitatea "Drăgan". Soţia, Veronica Guşă de Drăgan, nu a rămas la priveghi. A mers la casa în care a locuit mama lui

Constantin Drăgan, întorcându-se la sicriu aproape de miezul nopţii. Aici a poposit aproximativ jumătate de oră şi s-a întors ieri dimineaţă, în jurul orei 10 şi jumătate.

Zona în care se află sicriul a fost atent supravegheată de 15 agenţi de pază Mushin Security. Văduva Veronica Guşă de Drăgan a fost păzită de 10 gărzi de corp.

Dispozitivul pe pază a ţinut publicul deoparte de universitate până duminică, la ora 11. Cu excepţia familiei, nimeni nu s-a putut măcar apropia de clădire, paza fiind foarte strictă. Culmea este că au fost ţinuţi deoparte şi câţiva profesori de la Universitatea Drăgan, care s-au plâns de întreaga situaţie.

Priveghiul agenţilor de securitate

Lugojenii au fost foarte interesaţi să-l vadă pe Drăgan şi s-au înghesuit să intre în universitate după ora 11, când s-a permis accesul publicului. Foarte mulţi lugojeni au ţinut să treacă pe la sicriul celui care, spun ei, a făcut foarte multe pentru Lugoj.

Oameni importanţi ai urbei sau simpli pensionari au trecut pe acolo. Nimeni nu a văzut însă altceva decât un sicriu închis cu aranjament floral pe el. "A contribuit mult la întinerirea oraşului prin înfiinţarea universităţii, iar pe lângă asta a făcut multe altele", spune şi primarul oraşului, Francisc Boldea, care la primele ore ale dimineţii a venit să aducă un ultim omagiu lui Constantin Drăgan.

Sicriul a fost aşezat în mijlocul holului principal al Universităţii "Drăgan", încadrat de aranjamente florale şi de drapelele naţionale. Vizitatorii au putut doar să ocolească coşciugul, la o distanţă mare.

Văduva miliardarului a stat la mai bine de trei metri de sicriu, într-un loc special, încadrată de patru gărzi de corp chiar şi în holul universităţii. Agenţii de pază au împânzit până şi cimitirul în care va fi îngropat luni Drăgan.

Înmormântare cu sobor de episcopi

Până ieri, personajele importante care şi-au făcut apariţia sunt oameni de afaceri italieni, acţionari în firmele pe care Drăgan le deţinea, şi care acum sunt ale soţiei sale. În oraş circula zvonul că la înmormântare va veni şi fiul nerecunoscut al lui Drăgan.

Oameni din Lugoj care l-au cunoscut personal pe omul de afaceri spun că averea a fost lăsată prin testament celor trei fii pe care îi are împreună cu Veronica.

Înmormântarea va avea loc astăzi, de la ora 12. Slujba religioasă se va ţine la Biserica Greco-Catolică, iar sicriul cu trupul miliardarului va fi depus la capela familiei din cimitirul Greco-Catolic din Lugoj. La slujba religioasă vor participa toţi cei şase episcopi greco-catolici din ţară.

În aşteptarea fiului nerecunoscut

Apropiaţi ai familiei spun că toată averea a fost lăsată prin testament celor trei copii, dintre care doi gemeni.

"Toată averea a fost lăsată doamnei Drăgan. Ea a preluat afacerile încă de acum mulţi ani", a spus directorul Fundaţiei Europene Drăgan, Florin Mihai. Interesant este că cei trei copii ai cuplului Constantin Drăgan - Veronica Guşă nu au putut fi văzuţi în prima zi de priveghi organizată la Lugoj.

Drăgan, filă de poveste

Iosif Constantin Drăgan s-a născut pe 20 iunie 1917, la Lugoj. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, simpatizând în studenţie cu Garda de Fier. În 1940 a plecat în Italia, la Universitatea "La Sapienza" din Roma, iar în 1948 a înfiinţat societatea Butan Gas S.p.A.

În urma venirii la putere a PCR, i-a fost interzisă pentru 30 de ani revenirea în România.

Drăgan s-a apropiat, totuşi, de regimul comunist, prin intermediul unor lucrări publicate (a se vedea "Noi, tracii şi istoria noastră multimilenară"-1976) şi prin intermediul unor simpozioane şi conferinţe internaţionale pe teme de tracologie, care au contribuit la întărirea ideologiei comuniste.

În 1995 s-a căsătorit cu Daniela Veronica Guşă, fata generalului Ştefan Guşă, fostul şef al marelui Stat Major al Armatei de dinainte de 1989.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite