Mii de companii din sectorul alimentar riscă falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

alimentară (HACCP) înseamnă "condiţii draconice", spun reprezentanţii patronatelor, iar analiştii economici atrag atenţia că puţine afaceri din acest domeniu vor rezista, ţinând cont de

alimentară (HACCP) înseamnă "condiţii draconice", spun reprezentanţii patronatelor, iar analiştii economici atrag atenţia că puţine afaceri din acest domeniu vor rezista, ţinând cont de costurile mari de implementare a acquisului comunitar. Numai 100 de unităţi din industria laptelui, 30 de companii din industria cărnii şi cinci producători de băuturi alcoolice industriale se vor putea "integra" complet, la sfârşitul acestui an, pe pieţele UE.
La nivelul industriei laptelui, pentru respectarea normelor UE, în ultimii trei ani au fost investite peste 50 milioane de euro numai prin programele Sapard, fără a lua în calcul investiţiile directe. "Până la sfârşitul anului, dintr-un total de 400 de unităţi, peste 100 vor putea exporta pe pieţele UE, iar 24 de unităţi se află în curs de implementare a standardelor de siguranţă alimentară", spune Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronatelor Române din Industria Laptelui (APRIL). De la începutul anului, 89 de unităţi au fost închise, urmând ca în următoarele şase luni, 270 de unităţi să îşi închidă porţile. Investiţia minimală în standardul de siguranţă a alimentelor variază, în cazul industriei laptelui, între 300.000 de euro - 1 milion de euro, ajungând, în funcţie de capacitatea unităţii, şi la câteva milioane de euro, spune Steriu.

Condiţii aspre, cheltuieli pe măsură
"Condiţiile de implementare a standardului de siguranţă a alimentelor, obligatoriu de la 1 ianuarie 2007, sunt draconice", susţine Mihail Morariu, vicepreşedintele Garant. Deocamdată, potrivit lui Morariu, dintr-un număr de 2.500 de producători, 80% şi-au făcut managementul calităţii, dar numai cinci producători de băuturi alcoolice industriale au obţinut standardul de siguranţă, şi nu se anunţă nume noi pentru o astfel de procedură. HACCP i-ar costa pe producătorii de băuturi alcoolice între 30 milioane lei vechi şi 120 milioane de lei vechi, spune vicepreşedintele Garant.

50% din producătorii de carne nu se vor putea alinia
Nici agenţii economici din domeniul prelucrării cărnii nu stau mai bine. "Aproximativ 15 unităţi, incluzând abatoarele, au ştampila de Comunitate Europeană, şi cel puţin 10 - 15 vor avea integrare completă până la sfârşitul acestui an", ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Jumătate din producătorii şi procesatorii de carne din România nu corespund şi nu vor corespunde standardelor europene, susţine Minea, atrăgând atenţia că aceştia se află pe "lista neagră" de ani de zile. Preşedintele ARC spune, însă, că până la sfârşitul anului, toate brandurile cunoscute pe piaţă noastră vor putea face faţă cerinţelor legislaţiei europene.

De la control la autocontrol
Managementul pentru Siguranţa Alimentară (HACCP) este un sistem de autocontrol agreat în toată lumea. Concret, responsabilitatea pentru calitatea produselor alimentare revine în întregime producătorului, care trebuie să aibă posibilitatea de a urmări fiecare materie primă, de la stadiul de materie brută, neprelucrată, până la stadiul de produs comercializat. Cea mai mare parte a investiţiilor merge în retehnologizare, utilaje şi igienizare, fiecare fabrică creându-şi procedura proprie de autocontrol, care urmează să fie certificată de un organism acreditat de UE, şi apoi avizată de Autoritatea Naţională de Control. Conform reprezentanţilor patronatelor, până la sfârşitul anului 2006, standardul de siguranţă alimentară va fi implementat de doar:
- 100 de unităţi din industria laptelui, dintr-un total de 400;
- 30 de unităţi din industria cărnii, dintr-un total de 1.700;
- 5 producători de băuturi alcoolice industriale, dintr-un total de 2.500.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite