Mihai Tănăsescu: O viitoare colaborare cu FMI va pleca de la eficientizarea anumitor sectoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile dintre autorităţile române şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional pentru un nou acord vor avea ca element principal eficientizarea anumitor sectoare, prin accelerarea reformelor structurale, a declarat astăzi, la RFI, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

În legătură cu arieratele, o problemă sensibilă pentru autorităţile de la Bucureşti, Tănăsescu a explicat că este vorba despre o problemă complexă, din trecut, atât la nivelul administraţiei publice, cât şi al companiilor publice, transmite Agerpres.

Mai citeşte şi:

FMI îmbunătăţeşte prognoza pe 2011 privind creşterea economică din Europa de Est

"Vor începe discuţii pentru o potenţială nouă colaborare dintre România şi FMI şi Uniunea Europeană, urmând ca datele şi aspectele specifice acestei noi cooperări să fie făcute publice de către autorităţile româneşti la sfârşitul acestei vizite (...) prerogativul desemnării noului acord revine în integralitate autorităţilor de la Bucureşti. Ca atare, cred că aceste convorbiri care se vor axa pentru noua viitoare colaborare vor pleca de la o cerinţă foarte importantă economiei româneşti şi anume eficientizarea anumitor sectoare, prin accelerarea reformelor structurale. Şi aici ne putem gândi la întreprinderile de stat, ne putem gândi la segmente legate de piaţa muncii, de segmentul sănătăţii, de segmentul educaţiei. Deci există o paletă largă de discuţii şi, sigur, în funcţie de rezultatele acestor discuţii, vom desemna schema viitorului acord", a spus Tănăsescu.

El a atras atenţia că trebuie tratată de la caz la caz, fiecare companie în parte, dar această analiză trebuie să ţină cont de o creştere a gradului de eficienţă, Un alt aspect important este ca aceste companii să aducă venituri la bugetul de stat şi nu să primească de subvenţii.

"Trebuie avute în vedere anumite criterii, trebuie avute în vedere, cred eu, aspectele legate de politicile pe care aceste companii le fac, eficienţa lor şi, nu în ultimul rând, utilitatea publică a acestora. De aceea, cred că analiza fiecărei companii, fie că ea se află în domeniul transporturilor sau se află în domeniul energiei, va fi făcută cu multă atenţie, în aşa fel încât programul care va fi desenat să fie un program pe perioada medie, care să conducă la o eficientizare a producţiei şi, nu în ultimul rând, a efectelor financiare a acestor companii", a adăugat Mihai Tănăsescu.

"Cred că în momentul de faţă se impune ca disciplina fiscală să fie mult mai bine monitorizată şi mult mai bine implementată. Şi sper ca prin legislaţia care s-a aprobat, prin măsurile care au fost luate, această problemă a aerieratelor, treptat, gradual, să fie rezolvată pe parcursul acestui an, atât la nivelul guvernului central, cât şi la nivelul colectivităţilor locale", a mai spus reprezentantul FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite