Premierul Mihai Răzvan Ungureanu: "S-a încercat vânzarea CupruMin de două ori la preţuri mai mici decât cel actual"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu este invitatul lui Emil Hurezeanu marţi seara, la Realitatea TV, într-o Ediţie Specială în care românii sunt aşteptaţi să îi adreseze întrebări şefului Guvernului. Rămâneţi pe Adevarul.ro pentru LIVETEXT începând cu 21.30.

20.15 Se apropie termenul în care ar trebui să îmi îndeplinesc o promisiune - trebuie să prezint în Parlament raportul primelor 100 de zile: ce am găsit, ce am făcut, ce doresc să fac.

Despre acuzele lui Ponta în ceea ce priveşte privatizările: "Eu sper că domnia sa urmăreşte emisiunea (Victor Ponta, n.red.) şi va afla răspunsurile pe temele de care deja s-a pronunţat. Nu admit din partea nimănui o exprimare de acest gen. Premierul Ungureanu apără doar interesele naţionale, a arunca o umbră de îndoială asupra cuiva, fără să poată proba, e o lipsă de responsabilitate a propriilor cuvinte. Este doar lipsă de responsabilitate, dar şi ipocrizie. A arunca anatema suspiciunilor asupra cuiva denotă o intenţie construită greşit. Eu sper că unii din cei care îi sfătuiesc, pe unii îi cunosc, domnul Teodorescu (nr- Bogdan Teodorescu - specialist comunicare PSD), sper că va reuşi să se apropie la timp înainte să spună aşa ceva. Nu-mi place cum sună şi mă aştept de la un om care se apropie de 40 de ani, mai ales că e tată şi cetăţean, să se ferească de asemenea neîndemănâri."

21.34 "Nu sunt iritat de Ponta - pentru că ar însemna să cred că el nu se poate corecta."

- Surprinde că se vinde un bun mult prea important cu un preţ prea mic. La Translectrica doar o staţie costă mai mult decât procentul scos la vânzare de către stat. Eficienţa privatizărilor poate fi discutată? 

- "Este foarte la îndemână să explic. Tot ceea ce s-a spus despre CupruMin până acum vine de la oameni care nu cunosc în detaliu istoria acestei societăţi. Vocea tehnică, seacă, lipsită de înflorituri - ministrul Bode nu a stârnit atenţie. A stârnit atenţia un slogan din anii '90 - Nu ne vindem ţara".

- "Întâmplarea face ca în apropierea oraşului Abrud să fie Roşia Poieni. E un mare zăcământ, care o concentraţie extrem de scăzută. Ceea ce face ca zăcământul să aibă nevoie de o tehnologie foarte bună pentru a obţine profit. Toate guvernele şi-au dat seama că această mină nu poate deveni profitabilă decât cu o mare investiţie. A încercat-o cineva odată, pentru că e liberal ca şi mine. Domnul Varujan Vosganian în 2008. Preţul iniţial cu care domnul V.V. scosese Cupru Min la vânzare era de 18 milioane. Amândouă au picat, în an de boom economic. Pentru că erau nişte condiţii preliminare pe care nimeni nu vroia să le accepte. Aceeaşi problemă economică este scoasă la vânzare cu 57 de milioane şi este cumpărată cu 200 de milioane, plus 17 milioane obligaţii de mediu."

- "În momentul în care s-a cumpărat am ştiut că este primul succes al acestor ani. Nu este doar meritul politicilor acestui guvern ci şi al politicilor legate de privatizare ale Guvernului Boc. Nu-i aşa că se poate privatiza în România, fără să iei comision? Această întreprindere scoasă la privatizare are datorii foarte mari, peste 15 milioane. Oricum trebuia scoasă la privatizare. E politică de dreapta. Nu pleacă nimeni cu zăcământul acasă. E vorba de o licenţă de exploatare. Licenţa durează până în 2019. Din 2019 o poate obţine sau nu. Nu pleacă nimeni cu milioane acasă. Noi nu vom apuca sfârşitul acestui zăcământ. 200 de milioane astăzi sau nu ştiu cât pentru câteva sute de ani."

21.45 Transelectrica - de ce în ultimii ani se privatizează mai mult decât în primii ani, mai liniştiţi de început ai unei guvernări? Nu este singura situaţie când se întâmplă acest lucru?

- "Este un program de reformă. Atenţia publicului nu este îndreptată spre aceste procese de privatizare. Câţi stau să urmărească o licitaţie sau urmăresc acţiunile pe Bursă? Privatizarea CupruMin a fost un semnal extraordinar dus în piaţa de capital. Şi imediat după asta a venit subscrierea de acţiuni la Transelectrica. Am urmărit asta cu sufletul la gură şi am văzut cum trece de cele mai optimiste aşteptări ale noastre. O să urmeze Romgaz, Transgaz, cu câte 15 procente din fiecare. Nuclearelectrica, Hidroelectrica - 10%. Se obţine interesul investitorului străin să aducă partea sa de know-how. Statul român rămâne proprietar, dar managementul devine un management în care apare un management interesat să aducă un vector de profitabilitate."

21.50 - "Am stat de vorbă şi cu ministrul Economiei, cu cel al Culturii, i-am rugat să-mi ofere o fotografie a exactă a felului în care trece proiectul Roşia Montană prin etapele de avizare ale fiecărui minister ca să-mi dau seama de ce există o asemenea întârziere enormă. Eu am o atitudine absolut neutră, dar interesată economic. Există avize negative, nu-l facem".

22.00 Impresia este că aceşti bani sunt obţinuti repede intr-o atmosferă neclară. Unii cred că sunt bani cu care sunt finanţaţi primarii PDL.

- "Lucrurile sunt foarte precise - banii aceştia nu devin venit la buget. Am pe masa mea un proiect pentru un fond naţional de dezvoltare. Avem un fond în care au intrat bani de la BCR şi Petrom. Statul s-a împrumutat pentru salarii şi pensii şi nu i-a mai pus la loc. Eu vreau un fond intangibil -în care să intre bani din privatizări, redevenţe - să fie doar pentru dezvoltarea României. Să fie un fond pe modelul norvegian, în care intră banii din exploatări de petrol şi gaze din Marea Nordului. Banii să poată merge în investiţii directe. Nu pot fi utilizaţi discreţionar, să nu îi poată folosi absolut nimeni care se află la putere în mod discreţionar".

- "Un prim-ministru care gândeşte doar electoral poate folosi banii cum doreşte, dar poate să i se lege de nume o plângere penală. Dacă eşti doar un prim-ministru care gândeşte în termeni electorali poţi să faci cu banii orice. În ţară există 2.900 de comune. Ele sunt bugetate de consilii judeţene şi ajung la arierate. Primăria nu mai are bani să plătească gaze, apă".

- "Infrastructura rurală se poate repara imediat şi are efect imediat asupra comunităţilor mici. Nu mă refer la autostrăzi. 150 de milioane de euro este suma care merge direct spre primării".

22.10 Ce v-a făcut să trântiţi uşa?

- "Nu contează un episod, de orice gen. Am şi eu supărările mele. Am reuşit să conving coaliţia, sunt partenerii mei politici. Încerc să îl conving unde trebuie cheltuiţi bani, nu pe seama necesităţilor electorale. Dacă ar fi fost după mine, am fi amânat trei luni alocarea de bani. Eu mă opun la cheltuirea banilor în mod politic, spunând: Nu".

- "Am încredere în dl preşedinte Ponta că trebuie să crească politic. Aştept să aducă o moţiune. Va fi prima dată când cineva vine cu o moţiune în Parlament pe motiv că Guvernul a respectat legea. Rezultatul moţiunii poate fi pozitiv sau negativ. Guvernul rămâne sau pleacă".

22.30 "Trebuie să înţelegem că există minorităţi. Nu ne-am născut ieri. La UMF Târgu Mureş există şi o linie în limba maghiară şi o linie în engleză".

- "Învăţământul ce reprezintă în sine? Investiţia statului în capacitatea prezumată a studentului sau este un dar, un cadou în urma căruia studentul primeşte o diplomă pe care poate să o folosească cum doreşte?. România e ţară UE, sper să ajungem la libertatea mişcării umane, a muncii".

22.32 Aţi lansat un Consiliul Consultativ de business. 

- "Lucrurile au apărut cumva natural. Dialogul are nevoie de consistenţă, nu doar de imagine. Este un gest de elementar interes faţă de marii contributori la buget. E vorba de întâlniri, premierul a expus temele - mărirea veniturilor la buget şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Am cerut să apară imaginea reală a blocajelor birocratice - aici e corupţie, aici e incompetenţă. Apoi apar şi soluţiile".

22.38 Vă consideraţi tehnocrat?

- "Eu cred că sunt mulţi aliaţi politici care îşi dau seama că miza acestui guvern este buna administrare a ţării. Nu există gesturi impuse, dar există perspectiva unui dialog."

-  "PDL e un partener foarte bun, eu nu am ce să reproşez PDL. M-aş bucura să spun acelaşi lucru şi despre celelalte două partide, mai ales că din unul provin eu. PNL. Se poate face bună guvernare în România, fără comisioane, fără mâini băgate în buzunarele statului, se poate recâştiga încrederea cetăţenilor."

- "În momentul în care eu am spus mă gândesc la reducerea CAS, nu am dat un termen de timp. Am spus aşteptăm să vedem cât ne permite bugetul să facem aşa ceva. Nu am făcut o promisiune şi nici preşedintele nu a făcut o promisiune. Nu mergem mai departe decât ne ţin forţele. Mesajul cu CAS s-a dus foarte bine în mediul privat. Mesajul referitor la recuperarea a ceea ce s-a pierdut s-a dus foarte bine în mediul bugetar."

- "Nu am făcut o promisiune şi nici preşedintele, s-a adresat de la tribuna Parlamentului către membrii corpului legislativ şi executiv, punând degetul pe programul de guvernare. Nu mergem mai departe de cât ne ţin forţele. Nimeni nu a ieşit să spună că va da de mâine, nimeni nu se joacă cu promisiuni. Eu nu sunt condiţionat de alegerile din iunie".

22.45 Aveţi o legătură buna cu Traian Băsescu?

- "Nu e preşedintele României?"

Nu vreţi să vă faceţi un partid? O mişcare politică?

- "Proiectele mele politice, gândirea mea strategică - devin conştient de mişcarea care există într-o masă de electorat matur. Proiectele mele politice se construiesc în timp pe seama unor premise. Devin conştient de aşteptarea care există într-o masă foarte mare de electorat matur: profesii liberale, electorat educat urban, oameni aflaţi în plină vârstă activă. Oameni care sunt dezamăgiţi. Eu am vocea lor şi sunt comun în aspiraţii lor. Simt această aşteptare, vine spre mine. Simt această aşteptare, ea se va structura într-un fel, dar ea mai are nevoie de un ingredient: succesul în administrare. Ea nu se instalează la două luni de la instalare. Mai am nevoie de o lună. Atunci apare turnesolul acestei acţiuni".

Legătura cu Băsescu s-ar putea să fie un impediment în dialogul cu Ponta, cu Antonescu? Aveţi nevoie de o dispută cu Băsescu?

- "Am nevoie de un partener de dialog cu preşedintele. E necesar dialogul cu un om care are peste 20 de ani de experienţă în administraţie, la fel în politică. Ca prim-ministru am mulţumirea de a avea un partener onest în preşedintele României. Şi onest şi deschis. Toate aceste lucruri îi fac preşedintelui un profil de om foarte interesant. Dacă această intâlnire se produce, profitul este al tuturora."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite