Mihai David, Hidroelectrica, în război cu Fondul Proprietatea: „Majoritatea e întotdeauna mai mare decât minoritatea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Franklin Templeton, Grzegorz Konieczny, dă dovadă de amatorism când vorbeşte despre Hidroelectrica, societate la care Fondul Proprietatea deţine 20% din acţiuni, iar acţionarii minoritari nu au dreptul să facă presiuni pentru a răsturna o decizie a acţionarul majoritar, adică statul român, a declarat astăzi Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.

Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, firmă care administrează Fondul Proprietatea, a spus în urmă cu o săptămână că nu vede o perspectivă prea bună pentru Hidroelectrica, arătând că această companie produce energie la costuri mai mari decât ar trebui.

„Înţeleg dorinţa reprezentantului Franklin Templeton de a lista la bursă cât mai repede acţiunile Fondului şi de a face performanţă. Şi înţeleg şi dorinţa domniei-sale de a-şi promova imaginea. Ce nu înţeleg însă este amatorismul de care dă dovadă domnul Konieczny atunci când vorbeşte despre Hidroelectrica", a arătat Mihai David.

Potrivit acestuia, vicepreşedintele Franklin Templeton ar fi trebuit să fie la curent cu tot ce se întâmplă în companie, inclusiv cu datele financiare şi cu situaţia costurilor de producţie a energiei, întrucât Fondul Proprietatea are un reprezentant în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica.

„Dacă nu sunt lămuriţi, acţionarii au dreptul să întrebe, iar managementul e obligat să răspundă. Până acum însă nu au existat niciun fel de nelămuriri. De aceea, consider că o minimă decenţă şi o doză mai mare de profesionalism ar fi trebuit să îl facă pe domnul Konieczny să se documenteze înainte de a vorbi public despre Hidroelectrica", a mai precizat David..

El a adăugat că un alt lucru pe care nu îl înţelege este, în contextul formării celor două mari companii energetice, agresivitatea acţionarului minoritar de a cere un statut special pentru sine, şi anume „acord comun asupra oricăror planuri privind bugetul sau investiţiile pentru noile companii".

„Desigur, administratorul Fondului Proprietatea e liber să evalueze lucrurile aşa cum crede că e mai bine pentru cei care l-au angajat, dar nu poate face presiuni publice pentru a răsturna o decizie prin care acţionarul majoritar - adică statul român - aşează lucrurile în compania care îi aparţine şi pe care o controlează", susţine oficialul Hidroelectrica.

„Cu alte cuvinte, oricât de supărat ar fi domnul Konieczny, sunt sigur că ştie că majoritatea e întotdeauna mai mare decât minoritatea", a conchis David, care este şi responsabil de formarea unei dintre cele două noi companii energetice-gigant.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite