"Mihai Viteazul", cea mai vizionată peliculă românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, DVD-ul se vinde împreună cu ziarul "Adevărul" Ceauşescu nu a fost de acord cu distribuirea actorilor străini. "Nu a fost să fie şi nu regret nimic", spune Nicolaescu. "Am

Astăzi, DVD-ul se vinde împreună cu ziarul "Adevărul"

Ceauşescu nu a fost de acord cu distribuirea actorilor străini. "Nu a fost să fie şi nu regret nimic", spune Nicolaescu. "Am făcut un film cu actori români, care a ieşit bine"

Amza Pellea mai lucrase cu Sergiu Nicolaescu la "Dacii. Au fost multe încercări de rol principal, până când regizorul a început să filmeze exterioare cu el însuşi. "Asta până într-o zi, când mi s-a pus pata, mi-am ras barba şi am zis: <> . Colea avea deja o vârstă şi dădea bine cu un cap de asiatic. Erau amândoi actori foarte buni", povesteşte Nicolaescu.

Înconjurat de oameni care-l iubeau

Până la urmă, Sergiu Nicolaescu a interpretat rolul lui Selim Paşa, un prieten din tinereţe al lui Mihai, din perioada necunoscută a vieţii marelui domnitor.

"L-am înconjurat pe Mihai de oameni care-l iubesc, mărturiseşte Nicolaescu, pentru că nu a domnit decât şapte ani şi a realizat ce a realizat. Mihai avea nevoie de dragoste aşa cum natura are nevoie de soare. A trăit aşa de puţin!"Filmările au fost făcute la Bucureşti, Hârşova, Guraslau, Sibiu, Munţii Bucegi, Sinaia, Călugăreni. Realizarea peliculei a durat un an, iar filmările propriu-zise, şase luni.

Pe Cetatea celor 7 turnuri

Regizorul a avut la dispoziţie, din partea Armatei, o divizie întreagă. În afara graniţelor ţării, s-a filmat la Praga, la Istanbul… Aici, îşi aminteşte Nicolaescu, însoţit de o echipă de 38 de oameni şi două camioane de cai, a filmat celebrul schimb de replici dintre Mihai şi sultan, interpretat de Colea Răutu, pe Cetatea celor 7 turnuri. "Prin cucerirea Constantinopolelui, explică regizorul, turcii au devenit nu numai o putere asiatică, ci şi una europeană. Şi au continuat să pună în pericol Europa mai multe sute de ani."

"Mihai Viteazul" este cel mai vizionat film românesc, difuzarea la nivel mondial fiind făcută de Columbia Pictures, sub denumirea de "Ultima Cruciadă".

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite