Mielul de Paşte nu va fi românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca oierii să-şi poată vinde la primăvară mieii pe piaţa românească, animalele trebuie crotaliate, adică să li se monteze acei „cercei“ cu cip şi, astfel, înregistrate în evidenţele statului.

Însă procedura de crotaliere este acum ceva mai complicată decât anul trecut, iar autorităţile întârzie să emită normele legale necesare, şi astfel apare riscul ca la Paşte să nu putem cumpăra miei româneşti, ci numai din import, avertizează sindicatele din domeniul agricol.

„Tergiversarea situaţiei va conduce la proteste de stradă ale crescătorilor de oi şi există riscul ca de Paşti să nu avem carne de miel românească pe piaţă, întrucât animalele fără crotalie nu pot fi sacrificate", menţionează conducerea federaţiei sindicale Agrostar, într-un comunicat de presă.

Fără subvenţii de la stat

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine a cerut adoptarea unei legi care să stabilească exact cine face inventarierea şi crotalierea animalelor, având în vedere că din anul 2011 aceste acţiuni nu mai sunt subvenţionate de stat. Proiectul de lege este în dezbatere la comisiile parlamentare, iar medicii veterinari, care doresc să câştige în continuare de pe urma acestei acţiuni de inventariere a animalelor, se opun textului propus de crescători. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite