Micula, victima propriului angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

preşedinte al patronatului de profil, Romulus Dascălu.Cu câţiva ani în urmă, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice (GARANT), Romulus Dascălu, a

preşedinte al patronatului de profil, Romulus Dascălu.
Cu câţiva ani în urmă, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice (GARANT), Romulus Dascălu, a propus Ministerului Finanţelor Publice modificarea Codului Fiscal, respectiv a prevederilor care făceau referire la deţinerea în proprietate a instalaţiilor de producere a alcoolului.
"La acel moment, Dascălu susţinea că firmele din domeniul alcoolului închiriază astfel de utilaje, produc alcool şI băuturi alcoolice, după care dispar, creând astfel evaziune fiscală. El a solicitat astfel ca producătorii de alcool să deţină în proprietate toate instalaţiile de producere a alcoolului", au declarat pentru Adevărul surse din Ministerul Finanţelor. Potrivit acestora, propunerea a fost considerată de reprezentanţii statului ca fiind una viabilă pentru reglementarea pieţei alcoolului, drept pentru care au şi introdus-o în legislaţia aflată în vigoare şi în acest moment.
Dascălu recunoaşte că a promovat legea în baza căreia Scandic a rămas fără licenţă. Contactat telefonic, preşedintele Garant, director executiv la societatea sancţionată, Scandic Distilleries, a recunoscut că a susţinut şi promovat modificarea legislaţiei la acea vreme. "Este adevărat că prevederea respectivă a fost promovată de Garant şi de mine, dar în acea lege nu se face referire şi la instalaţiile de uscare a borhotului. Ci la instalaţii, în general", susţine Dascălu. Acesta consideră astfel că Fiscul a forţat legea, atunci când a sancţionat societatea Scandic Distilleries, pe motiv de nedeţinere în proprietate a instalaţiei de uscarea borhotului. "Codul Fiscal prevede obligativitatea deţinerii în proprietate a utilajelor şi instalaţiilor pentru fabricarea alcoolului etilic, neprecizând nimic special pentru produsele secundare (n.r.- borhot)", mai spune Dascălu.
"Vom apela la legea internaţională!"
Unul dintre acţionarii principali ai Scandic Distilleries, Viorel Micula, a precizat pentru Adevărul că modificările legislative din domeniul industriei producerii alcoolului au urmărit două aspecte principale. "Pe noi ne interesa ca toate instalaţiile necesare producerii alcoolului să respecte nişte norme de calitate, element necesar pentru protejarea consumatorului. În al doilea rând, am mai dorit ca toate societăţile din industria alcoolului să ajungă să plătească la bugetul statului accizele în mod egal", susţine Viorel Micula.
Patronul companiei "taxată" de ANAF a mai adăugat că problema legată de proprietatea instalaţiilor de producere a borhotului nu ar trebui să fie una foarte importantă pentru că, " nu de aici se face evaziunea fiscală în domeniu". Acţionarul Scandic susţine că angajaţii Fiscului au dat dovadă de abuz, odată cu deciziile luate. "Aici avem de-a face cu hotărâri aberante. Oricum până în momentul de faţă noi nu am primit nici un document oficial din partea autorităţilor fiscale. În momentul în care le vom avea, vom merge în Justiţie să contestăm hotărârile ANAF. Dacă nici aici nu vom obţine dreptatea vom apela la legile internaţionale, dat fiind faptul că suntem şi cetăţeni suedezi. Cine vrea să dea bani făra acoperire legală statului nu are decât să o facă", a precizat Viorel Micula.
Ministerul Finanţelor a decis, luni, ridicarea licenţei de fabricaţie detinută de Scandic Distilleries. Hotărârea a fost luată în baza unui raport de control, respectiv a unei cereri de suspendare a autorizaţiei de producţie ambele puse la dispoziţia Ministerului de către ANAF. În acest moment, Scandic nu mai poate porduce băuturi alcoolice, dar poate comercializa produsele aflate deja în stoc. Potrivit Garant, societatea plăteşte anual, mai mult de jumătate din accizele din alcool colectate în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite